poniedziałek, 27 lutego 2012

Ciasto czekoladowe :) z odrobiną orzechów

Dziś zachęcam Was do pieczenia ciasta czekoladowego :)

Fajnie wygląda ???  Jest PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA ! A TO JEST DLA MNIE AKURAT ATUT !!!:)
 oto przepis, który pochodzi z książki "Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska" Cristina Bottari


W kąpieli wodnej lub na płycie rozpuszczamy 2 gorzkie czekolady z 1/2 kostki masła
studzimy.
Teraz bierzemy 4 jaja , oddzielamy  żółtka od białek i ubijamy pianę na sztywno.
Do miski przekładamy czekoladę z masłem i powoli mieszając + 200 g cukru, następnie + kolejno po jednym żółtku +2 czubate łyżki mąki ( ja zawsze przesiewam przez sitko ) 1 cukier waniliowy 16 g + 3-4 łyżki koniaku  ( ja dodałam Cointreau) oraz na sam koniec + ubitą pianę.
Mieszamy delikatnie, aż powstanie jednolita, gładka masa i wlewamy do blaszki ok 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja dodałam jeszcze garść orzechów na wierzch ale tego w oryginale nie było...
Pieczemy w 180 st 25 min.
SMACZNEGO !!! :) 

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda tak kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. wow no wygląda smakowicie! Aż mi się zachciało coś słodkiego :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłbym, oj zjadłbym. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za zachwyt nad obiektem czekoladowym:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...