Fajnie wygląda ??? Jest PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA ! A TO JEST DLA MNIE AKURAT ATUT !!!:)
oto przepis, który pochodzi z książki "Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska" Cristina Bottari
W kąpieli wodnej lub na płycie rozpuszczamy 2 gorzkie czekolady z 1/2 kostki masła
studzimy.
Teraz bierzemy 4 jaja , oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę na sztywno.Do miski przekładamy czekoladę z masłem i powoli mieszając + 200 g cukru, następnie + kolejno po jednym żółtku +2 czubate łyżki mąki ( ja zawsze przesiewam przez sitko ) 1 cukier waniliowy 16 g + 3-4 łyżki koniaku ( ja dodałam Cointreau) oraz na sam koniec + ubitą pianę.
Mieszamy delikatnie, aż powstanie jednolita, gładka masa i wlewamy do blaszki ok 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja dodałam jeszcze garść orzechów na wierzch ale tego w oryginale nie było...
Pieczemy w 180 st 25 min.
SMACZNEGO !!! :)
Ciasto wygląda tak kusząco...
OdpowiedzUsuńwow no wygląda smakowicie! Aż mi się zachciało coś słodkiego :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZjadłbym, oj zjadłbym. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńdziękuję za zachwyt nad obiektem czekoladowym:))
OdpowiedzUsuń