czwartek, 5 kwietnia 2012

zupa z ciecierzycy i... słów kilka o niej :)

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum) nazywana także cieciorką lub włoskim grochem jest jedną z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z zachodniej Azji, gdzie znana była już w 6500 r. p.n.e, skąd wkrótce potem dotarła do Europy. Była podstawową rośliną uprawną w Mezopotamii oraz starożytnym Rzymie.W Polsce, choć powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, jest obecnie mało znana i doceniana.
Ciecierzyca jest smaczna, zdrowa, sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.

WSKAZÓWKI CO DO CIECIERZYCY:
Wieczorem, w dniu poprzedzającym przygotowanie, ciecierzycę wsypać do garnka i zalać wodą.
Zostawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zmienić wodę i  gotować ciecierzycę na średnim ogniu przez około 1 godzinę. 
CIECIERZYCY NIGDY NIE SOLIMY BO WTEDY BARDZO TWARDNIEJE !!! i  długo się gotuje.
Jeśli mocno kipi, zdjąć przykrywkę garnka i gotować na średnim ogniu ...
Ciecierzyca ugotowana- długo zachowuje świeżość do wykorzystywania jej przez cały tydzień … na różne potrawy...

Do tej zupki wykorzystamy szklankę suchej ciecierzycy ugotowanej j/w.

Składniki:
  
 2 ząbki czosnku   
gałązka świeżego rozmarynu
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
oliwa z oliwek
  1 - 2 szklanki bulionu
  ciecierzyca ok 300-350 dag ( waga już po ugotowaniu)   
pęczek natki pietruszki
  sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, kminek mielony, lubczyk suszony
 
 ugotowany makaron (  kształt, jaki lubicie )

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na odrobinie oliwy + gałązkę rozmarynu, pomidory i jeszcze dolać oliwę. Gotować przez 10-15 minut + bulion + odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.  Doprawić: pierzem, ostrą papryką, kurkumą, mielonym kminkiem, lubczykiem suszonym.
Dogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjąć rozmaryn większą połowę zupy zmiksować. Na wierzch włożyć po łyżce nie zmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem.
Przepis został lekko okraszony przeze mnie przyprawami jakie lubię i bez których nie gotuję żadnej zupy, ale pochodzi z pysznego :) blogu http://www.kwestiasmaku.com/

                                                                   S M A C Z N E G O !!! :)

2 komentarze:

  1. Ty i te Twoje pyszności...a cieciorkę lubię ale ...tę z puszki;) do innej nie mam cierpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, ale cieciorka (Coronilla L.) to jednak kompletnie inna roślina niż ciecierzyca (Cicer arietinum L.). Producenci często niestety używają tych nazw zamiennie, a to olbrzymi błąd. Cieciorka może być nawet trująca, np. Coronilla varia L., dawniej stosowana jako roślina lecznicza.

    No, ale ciecierzyca jest rzeczywiście pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...