Ciecierzyca jest smaczna, zdrowa, sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.
WSKAZÓWKI CO DO CIECIERZYCY:
Wieczorem, w dniu poprzedzającym przygotowanie, ciecierzycę wsypać do garnka i zalać wodą.
Zostawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zmienić wodę i gotować ciecierzycę na średnim ogniu przez około 1 godzinę.
CIECIERZYCY NIGDY NIE SOLIMY BO WTEDY BARDZO TWARDNIEJE !!! i długo się gotuje.
Jeśli mocno kipi, zdjąć przykrywkę garnka i gotować na średnim ogniu ...
Ciecierzyca ugotowana- długo zachowuje świeżość do wykorzystywania jej przez cały tydzień … na różne potrawy...
Do tej zupki wykorzystamy szklankę suchej ciecierzycy ugotowanej j/w.
Składniki:
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
oliwa z oliwek
1 - 2 szklanki bulionu
ciecierzyca ok 300-350 dag ( waga już po ugotowaniu)
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
oliwa z oliwek
1 - 2 szklanki bulionu
ciecierzyca ok 300-350 dag ( waga już po ugotowaniu)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, kminek mielony, lubczyk suszony
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, kminek mielony, lubczyk suszony
ugotowany makaron ( kształt, jaki lubicie )
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na odrobinie oliwy + gałązkę rozmarynu, pomidory i jeszcze dolać oliwę. Gotować przez 10-15 minut + bulion + odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić: pierzem, ostrą papryką, kurkumą, mielonym kminkiem, lubczykiem suszonym. Dogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjąć rozmaryn większą połowę zupy zmiksować. Na wierzch włożyć po łyżce nie zmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem.
Przepis został lekko okraszony przeze mnie przyprawami jakie lubię i bez których nie gotuję żadnej zupy, ale pochodzi z pysznego :) blogu http://www.kwestiasmaku.com/
Ty i te Twoje pyszności...a cieciorkę lubię ale ...tę z puszki;) do innej nie mam cierpliwości.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale cieciorka (Coronilla L.) to jednak kompletnie inna roślina niż ciecierzyca (Cicer arietinum L.). Producenci często niestety używają tych nazw zamiennie, a to olbrzymi błąd. Cieciorka może być nawet trująca, np. Coronilla varia L., dawniej stosowana jako roślina lecznicza.
OdpowiedzUsuńNo, ale ciecierzyca jest rzeczywiście pyszna.