niedziela, 21 kwietnia 2013

Szybkie bułeczki śniadaniowe :)

Dziś niedziela, więc...
podaję fajny:) i szybki  przepis na bułeczki śniadaniowe...
bułeczki są lekko słodkawe, ale idealnie pasują również do wędliny... 
Robi się je na noc, a rano piecze bez czekania na wyrastanie
 i co najważniejsze - są pyszne nawet na drugi dzień !
... o ile zostaną :)


200g bardzo miękkiego masła 
2 łyżki cukru 
3 jajka 500g mąki chlebowej (ja użyłam pszenną typ 550) 
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli 
200 ml mleka

i
1 jajko do posmarowania  na dzień następny 
 


I dzień : 
Na początek w kubeczku łączymy mleko z cukrem i drożdżami, odstawiamy. Powstaje nam zaczyn ...
nie czekamy długo, składniki mają się tylko połączyć.
Tymczasem : masło i jaja utrzeć mikserem.
Masa na początku będzie przypominać rzadką jajecznicę, ale stopniowo będzie stawać się jednolita.  
Teraz + mąkę z solą za chwilę + zaczyn drożdżowy.  Mieszamy całość delikatnie, ja już to zrobiłam łopatką.
Ciasto będzie dość lepkie. Miskę wraz  z ciastem, w której robiliśmy bułeczki, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.


Na II dzień : 
 Formę na muffiny smarujemy masłem lub olejem.
Z ciasta, formujemy bułeczki wielkości mandarynki i wkładamy do formy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

 Pieczemy  20-25 minut  w 190oC. 

Myślę, że na papierze też można je upiec, ja jednak piekłam je w foremce mufinkowej, gdyż taką posiadam.
a bułeczki upiekłam z połowy tych składników ( z 3 przepisowych jaj - dodałam 2szt) 
i wyszło mi 11 pięknych bułeczek  :)

P.S. na zdjęciu widzicie pyszny pasztet z czerwonej soczewicy :) 
w towarzystwie mojej ukochanej marchewki :) 
- PRZEPIS ZA TYDZIEŃ !

SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...