Dziś kolejne niedzielne szybkie danie, smaczne i wysokobiałkowe:) a bezmięsne...
Na początek trochę WAM powiem o bobie:
Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko.
PRZEPIS
BÓB z bułeczka tartą /porcja na 2 osoby uwielbiające bób /
Na początek trochę WAM powiem o bobie:
Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko.
Owoce bobu
to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion.
To
właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny,
zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe - należy wcześniej
obgotować. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej wartości odżywczych.
Bób smakuje
najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z
odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i
sałatek.
Ta
strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1,
B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i
karoten.
Bób
dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia
funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób
dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
Polecany
jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.
PRZEPIS
BÓB z bułeczka tartą /porcja na 2 osoby uwielbiające bób /
SKŁADNIKI:
ok 1 kg ugotowanego i obranego bobu
masło do smażenia lub oliwa ( ja użyłam masło)
co najmniej 5 łyżek bułki tartej
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
masło do smażenia lub oliwa ( ja użyłam masło)
co najmniej 5 łyżek bułki tartej
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
oliwa z oliwek extra virgin
ser tarty Parmezan lub Grana Padano ( tyle ile lubicie)
gotowanie bobu:
Bób
przebieramy i odrzucamy wybrakowane ziarna. Płuczemy pod strumieniem zimnej wody.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu),
dosypujemy 1łyżkę cukru.
Szybko
zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka
gałązek kopru.
Bób
gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15-20 minut.
Po ugotowaniu ciepły jeszcze bób obieramy ze skórki ( łatwiej się obiera ciepły)
przygotowanie bułki tartej :
Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu, mieszając zrumienić bułkę tartą na złoty kolor.
Pod
koniec dodać czosnek oraz skórkę z cytryny i chwilę razem podgrzewać mieszając.
Bób podgrzać ( ja użyłam metody na parze - wsadziłam jeden garnek w drugi, w mniejszym był bób w większym wrzątek i tak się lekko podgrzewał podczas robienia posypki.
Kiedy bób będzie ciepły doprawić pieprzem i solą , wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, przełożyć na patelnię i na koniec posypać tartym Parmezanem. Pozwolić serowi się rozpuścić i ...
Podawać na przystawkę lub
jako danie główne albo jako dodatek do dania głównego:)
Osobiście bób skonsumowałam z jajkiem sadzonym, którego nie uwieczniłam na zdjęciu:)))
SMACZNEGO !!!
MNiam...
OdpowiedzUsuńA my się ostatnio zastanawialiśmy co zrobić z bobu...to teraz już wiemy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób, zjadam najczęściej gotowany ale takiego cuda jeszcze nie jadłam - może się pokuszę!
OdpowiedzUsuń