niedziela, 28 lipca 2013

Bób z bułką tartą i nutką cyrtyny:)

Dziś kolejne niedzielne szybkie danie, smaczne i wysokobiałkowe:) a bezmięsne...

Na początek trochę WAM powiem o bobie:
Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko.
Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion. 
To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe - należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej wartości odżywczych.

Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.

Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.

Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.

Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.

PRZEPIS
BÓB z bułeczka tartą /porcja na 2 osoby uwielbiające bób /
SKŁADNIKI:

ok 1 kg ugotowanego i obranego bobu
  masło do smażenia lub oliwa ( ja użyłam masło)
  co najmniej 5 łyżek bułki tartej
 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
  2 łyżeczki  startej skórki z cytryny
oliwa  z oliwek extra virgin
ser tarty Parmezan lub Grana Padano ( tyle ile lubicie) 

gotowanie bobu:

Bób przebieramy i odrzucamy wybrakowane ziarna.  Płuczemy pod strumieniem zimnej wody.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu),  dosypujemy 1łyżkę cukru.

Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.
Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15-20 minut.
Po ugotowaniu ciepły jeszcze bób obieramy ze skórki ( łatwiej się obiera ciepły)
  

przygotowanie bułki tartej :

Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu, mieszając zrumienić bułkę tartą na złoty kolor. 
Pod koniec dodać czosnek oraz skórkę z cytryny i chwilę razem podgrzewać mieszając. 
Bób podgrzać ( ja użyłam metody na parze - wsadziłam jeden garnek w drugi, w mniejszym był bób w większym wrzątek i tak się lekko podgrzewał podczas robienia posypki.

Kiedy bób będzie ciepły doprawić pieprzem i solą , wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, przełożyć  na patelnię i na koniec  posypać tartym Parmezanem. Pozwolić serowi się rozpuścić i ...
Podawać na przystawkę lub jako danie główne albo jako dodatek do dania głównego:)

Osobiście bób skonsumowałam z jajkiem sadzonym, którego nie uwieczniłam na zdjęciu:)))


SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. A my się ostatnio zastanawialiśmy co zrobić z bobu...to teraz już wiemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bób, zjadam najczęściej gotowany ale takiego cuda jeszcze nie jadłam - może się pokuszę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...