niedziela, 8 grudnia 2013

Rogaliki wigilijne mojej MIMI :)

Dziś zdradzam Wam przepis mojej Mimi czyli mamy, 
która zawsze na Wigilię robi poniższe rogaliki...
 gdyż długo nie umiała lepić pierogów:) a i tak wszyscy teraz, gdy już pierogi goszczą na stole, wyżerają :) tylko te rogaliki !!!
podajemy je z barszczem do picia w kubku

Dzień wcześniej wykonać :

Farsz 
1,5 kg-2 kg kapusty kiszonej  
0,5 kg pieczarek lub zamiennie grzyby ale ja nie zbieram więc :(
3 szt. cebuli
3-4 jajka ugotowane
Przyprawy: pieprz, sól, kminek, kurkuma
Wywar z ugotowanych pieczarek/grzybów  

Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić i lekko przestudzić, poszatkować na drobno.
Pieczarki pokroić w ćwiartki i zagotować w lekko osolonej wodzie ( wrzucić do wrzątku)  około 20 minut. Po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę usmażyć na oleju, na patelni.
Poszatkowane/ pokrojone: Kapustę, pieczarki, cebulę -  włożyć do garnka i dusić na małym ogniu doprawiając pieprzem, solą, kminkiem, kurkumą, rosołkiem, a czasem podlewając wywarem z pieczarek.
Na sam koniec dopiero dodać jajka pokrojone w kostkę.
Zamieszać i odstawić na noc, niech składniki się zaprzyjaźnią :)

Na drugi dzień robimy : 

Ciasto do rogalików
0,5 kg mąki tortowej
1 kostka KASI
1 szkl. ( 250 ml) śmietany kwaśnej 12%
1 całe jajko  
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
Szczypta soli 

1 całe jajko  -rozbełtane - do smarowania rogalików

5 dag drożdży rozpuścić w kubeczku z połową ilości śmietany ( bez cukru !)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru, dorzucić margarynę KASIĘ i 1 całe jajko, wlać rozpuszczone drożdże oraz resztę śmietany.
Wszystko posiekać i zgnieść ciasto.

Wersja dla cierpliwych:
przykryć ciasto miseczką, żeby nie wysychało, zrobić sobie kawę, wypić :)  a po około 10-15 min postępować jak w wersji dla niecierpliwych :)

Wersja dla niecierpliwych:
złapać garść ciasta i rozwałkować, dość cienko ( patrz zdjęcie) tak aby utworzyć koło, podzielić nożem na 8 części i nałożyć na każdego wyciętego trójkąta - farsz ( tak jak na zdjęciu)
zwinąć w rogalika :) czyli od najszerszej strony w kierunku wąskiej części trójkąta.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, „polakierować” rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem ( ja bardzo lubię ! :) )

Piec w 180st C ok. 25 min ( ale musicie rozpoznać swój piekarnik) po prostu piec na złoty kolor  

PS 
z podanych składników wychodzi mi 96 rogalików. 
zazwyczaj rogaliki robię 2-3 dni przed Wigilią i mrożę lub zostawiam w chłodnym miejscu aby odgrzać chwilę przed podaniem w piekarniku.
 




S M A C Z N E G O !!!

5 komentarzy:

  1. trzeba wypróbować przepis, nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam, mniam, pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wydrukowałam przepis:) i powstał ambitny plan wykonania rogalików w najbliższym czasie:)!-oczywiście wykonanie będzie metodą dla niecierpliwych:)))
    M!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...