niedziela, 30 marca 2014

Masło orzechowe:) domowe !



Dziś domowy przepis na masło orzechowe- palce lizać !!!  
 
SKŁADNIKI : 
 
180 g orzeszków ziemnych bez soli  ja kupuję w skorupkach i rozłupuję ( lub 1 mała puszka) 
3/4 łyżeczki soli morskiej
6-10 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub innego dobrego
2 łyżeczki jasnego miodu
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu lub wanilii ( ja wolę cynamon)

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Orzeszki wymieszać w misce z solą i 1 łyżką oleju. Wsypać na dużą blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut ( co 5 minut orzeszki trzeba pomieszać łyżką, by równomiernie się rumieniły).

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i zmiksować - UWAGA, olej wlewamy powoli. 
Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, można dodać go więcej niż w przepisie.

Gładkie masło przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce.

S M A C Z N E G O !!!


składniki na 2 małe  słoiczki o pojemności ok200 ml
PS 
przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu kulinarnego :) klik 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...