Dziś domowy przepis na masło orzechowe- palce lizać !!!
SKŁADNIKI :
180 g
orzeszków ziemnych bez soli ja kupuję w skorupkach i rozłupuję ( lub 1 mała puszka)
3/4 łyżeczki
soli morskiej
6-10 łyżek
oleju z orzechów ziemnych lub innego dobrego
2 łyżeczki
jasnego miodu
łyżeczka
soku z cytryny
1/4 łyżeczki
cynamonu lub wanilii ( ja wolę cynamon)
Piekarnik
nagrzać do 180 st C.
Orzeszki
wymieszać w misce z solą i 1 łyżką oleju. Wsypać na dużą blachę do pieczenia i
wstawić do piekarnika na 10-12 minut ( co 5 minut orzeszki trzeba
pomieszać łyżką, by równomiernie się rumieniły).
Wyjąć z
piekarnika i ostudzić.
Następnie
połączyć je z pozostałymi składnikami i zmiksować - UWAGA, olej wlewamy powoli.
Gdyby
konsystencja była zbyt gęsta, można dodać go więcej niż w przepisie.
Gładkie masło
przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce.
S M A C Z N E G O !!!
składniki na 2 małe słoiczki o pojemności ok200 ml
PS
przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu kulinarnego :) klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)