niedziela, 27 kwietnia 2014

Kiełbasa biała zapiekana z nutą jałowca i rozmarynu nie tylko na wielkanoc :)


Dziś podaję przepis na danie ze składnika, który zapewne zalega jeszcze w zamrażarkach 
po świętach wielkanocnych ...
 to biała kiełbasa:)


Kluczem do sukcesu jest jakość białej kiełbasy. Zachęcam do kupowania surowej kiełbasy - bo w takiej trudniej jest producentom ukryć różne chemiczne świństwa i dodatki. 
Najlepszą dostaniecie w małych sklepach masarskich, w których sprzedawane są wyroby z małych masarni.

SKŁADNIKI na syte danie dla 4 osób

3-4 sztuki białej surowej kiełbasy
2-3 duże cebule
2-3 duże twarde i najlepiej kwaśne jabłka
15 dag wędzonego surowego boczku

1 łyżka oleju ( do smażenia)
główka czosnku 
kilka gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
kilka ( ok 6-8 szt) jagód jałowca
świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Przede wszystkim:
surową białą kiełbasę - przed dalszą jej obróbką, należy sparzyć wrzątkiem, aby potem podczas zagotowania, nie popękała ...
teraz kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i postawić na małym ogniu. Kiedy woda zacznie "pyrkać" wyłączyć ogień, a po ok. 5 minutach wyjąć kiełbasę z wody. Odłożyć na bok do wystygnięcia. Kiedy nie będzie już gorąca, pokroić na grube plastry lub mniejsze kawałaki.

Jabłka i cebule pokroić na ósemki. Czosnek podzielić na pojedyncze ząbki. Rozgnieć jagody jałowca. Boczek pokroić na drobną kostkę.


W dużym rondlu lub na sporej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek i smażyć do lekkiego zarumienienia, cały czas mieszając, następnie dodać cebulę, lekko posolić, smażyć jeszcze przez minutę, dodać jabłka, wymieszać. Smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Składniki mają się połączyć i zmiękczyć :)
Zestawić z ognia.

Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną i wcześniej przegotowaną kiełbasę, ząbki czosnku, igiełki świeżego rozmarynu (lub suszony), rozgniecione jagody jałowca. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Dołożyć zawartość patelni czyli podsmażony boczek ze zmiękczonymi jabłkami i cebulką...

Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Zapiekać przez ok 40-50  min.
To danie smakuje z  pieczywem.
A jako dodatek można zaserwować buraczki zasmażane lub surówkę z kiszonej kapusty.
                                                   S M A C Z N E G O ! ! ! 






 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...