niedziela, 20 lipca 2014

Pleśniak = Porzeczkowiec :)


dziś podaję przepis 
na PORZECZKOWIEC
 
Składniki na ciasto

2 ½  szkl. mąki = 350 g
 250 g  masła
½ szkl cukru pudru = 4 czubate łyżki = 120 g

4 żółtka ( białka zostawić do ubicia piany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


2 łyżki kakao
słoik konfitur/ dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przyrządzania:  
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto szybko zagnieść (od jakiegoś czasu robię to w termomixie -obr.6, 20-25sek).  
Podzielić ciasto na trzy części. Jedna z nich- większa połowa :) ma być, taka aby pokryła spód Waszej blachy ( moja blacha to 23cmx 34cm )
Pozostałą część ciasta podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao ( 2 łyżki )  i zagnieść. Wszystkie trzy części ciasta zamrozić na 1 godzinę .

Z białek ubić pianę dodać  ok.3/4 szkl. cukru

UWAGA:  czasem to ciasto zagniatam sobie wieczorem, zamrażam, żeby rano "dokończyć " i mieć cieplutkie do kawy porannej :) nic mu nie zaszkodzi jak się przemrozi :)


Ciasto wyjąć z zamrażalnika.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Największą część, "białego" ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej ( jako spód), na to rozsmarować konfiturę porzeczkową, jako drugą warstwę - zetrzeć ciemną część ciasta.
Teraz ułożyć ubitą pianę z cukrem, a na koniec zetrzeć mniejszą część "białego" ciasta. 

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stC około 35-40 min 

  S M A C Z N E G O  !!!!!

2 komentarze:

  1. ooooch, chce mi się pędzić do kuchni. kto wie, kto wie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...