niedziela, 22 marca 2015

Wielkanocny mazurek :)


 Dziś przypominam mój niezmienny przepis na MAZUREK WIELKANOCNY
przepisu od lat nie zmieniam , nie eksperymentuję, jestem tradycjonalistką, 
bo to sprawdzony przepis który ma już jakieś 60-70 lat :)

Ciasto 
( UWAGA: składniki podwajam piekąc na blasze z piekarnika)

30 dag mąki =2 szklanki
20 dag Kasi
10 dag cukru pudru =1/2 szklanki
3 żółtka

Posiekać składniki, zagnieść ciasto. Można rozwałkować lub po prostu wylepić na blaszce. Obłożyć rulonikiem z ciasta dookoła blachy.
Piec na złoty kolor w 175stC,  w moim piekarniku :) 40-45minut( program góra-dół)

Polewa   

na blachę z piekarnika używam 1,5 składników

1 kostka Kasi lub masła ( używam masło )
1¼ szkl. cukru
3-4 łyżki kakao
3 łyżki wody 
plus 
2 żółtka ( po ostudzeniu ) 

Wszystkie składniki oprócz żółtek- rozpuścić, po ostygnięciu dodać 2 żółtka. Wszystko dobrze wymieszać i polać na mazurek. Udekorować bakaliami. 


 S M A C Z N E G O   !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...