niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciastka z przejrzałych bananów:)

Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem bananów, które mogłyby znaleźć się w koszu ale ...
świetnie nadają się na ...

CIASTKA BANANOWE 

Mają ciekawy "smak chlebowy, "idealnie nadają się na II śniadanie :)

składniki: 
2 średnie, mocno dojrzałe banany ( już czarne )
2 szkl. mąki
100 g miękkiego masła 
3-4 płaskie łyżki cukru
1 całe jajko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz 
6 do 9 kostek gorzkiej czekolady
 ok 3-4 garści posiekanych orzechów

Banany wrzucić do miski i dokładnie rozgnieść widelcem na papkę. 
Dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem.
Na koniec dodać posiekane: orzechy i czekoladę.
Z ciasta formować kulki, spłaszczyć,  kłaść je na blachę wyłożoną pergaminem.
Ciasto jest mocno klejące, więc sugeruję zwilżać ręce wodą lub do formowania ciastek używać dwóch łyżek .
Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stC, aż do zrumienienia, ( ja piekę na programie " góra -ł" )
PS 
z przepisu wychodzi ok 25 ciastek = 1 blacha 



 SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...