znalazłam przepis na fajne ciastka tutaj :)
ciastka powinny być wykrajane "grubaśne" do wypieku, w przeciwnym razie będzie czuć
"podpalony" i gorzkawy marcepan :)
"podpalony" i gorzkawy marcepan :)
P.S. SMU dzięki za pieczątkę do ciastek !!! :)
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g masła o temperaturze pokojowej
100 g marcepanu
50 g cukru
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
1 żółtko
szczypta soli
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
1 łyżka zimnej wody – jeżeli ciasto jest za
luźne
Wszystkie składniki wymieszać do momentu
równego ich połączenia na gładkie ciasto.
Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie, dodać ok. 1-2 łyżek zimnej wod.
Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie, dodać ok. 1-2 łyżek zimnej wod.
Zapakować ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.30 minut.
Schłodzone cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 175 st C ( tryb góra –dół) około 12-15 minut .
Ciastka
powinny być złote.
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)