niedziela, 7 lutego 2016

Ciasteczka marcepanowe :)

znalazłam przepis na fajne ciastka tutaj :)
ciastka powinny być wykrajane "grubaśne" do wypieku, w przeciwnym razie będzie czuć
"podpalony" i gorzkawy marcepan :)
P.S. SMU dzięki za pieczątkę do ciastek !!! :)
Składniki: 
250 g mąki pszennej
150 g  masła o temperaturze pokojowej
100 g marcepanu
50 g  cukru
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
szczypta soli 
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
1 łyżka zimnej wody – jeżeli ciasto jest za luźne

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. 
Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie, dodać ok. 1-2 łyżek zimnej wod.
Zapakować ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.30 minut.

Schłodzone cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 175 st C  ( tryb góra –dół)  około 12-15 minut . 
Ciastka powinny być złote.


S M A C Z N E G O !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...