niedziela, 21 lutego 2016

kostka rosłowa wegańska i domowa :)

dziś przedstawiam :
przepis na bulionetkę domową , bez zbędnych konserwantów, 
który pochodzi stąd ...

Składniki:
700 g marchewki ( może być więcej )
200 g pietruszki
1 cały lub 1/2 bulwy selera
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łodygi selera naciowego
5 gałązek lubczyku z listkami  może być trochę więcej lub mniej, powinno być świeże zioło, ale wielokrotnie stosowałam też zamrożone )
250 g soli kamiennej lub morskiej
4-5 cm kawałek korzenia imbiru
5 liści laurowych
10-12 kuleczek ziela angielskiego

Warzywa ( marchew, pietruszka, seler, cebula) obieramy i ścieramy na tace o drobnych oczkach.
Do malaksera/termomixa wkładamy imbir, czosnek, lubczyk, sól, liście laurowe, ziela angielskie

i seler naciowy miksujemy na jednolitą masę.
W misce łączymy warzywa z solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok.


Po godzinie przekładamy warzywa na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając około 40 minut aby zmiękły. Przestudzamy.  Przekładamy do blendera/ malaksera/ termomixa i miksujemy na jednolitą masę. 

Gotową, zimną masę rozkładamy do plastikowych pojemników i wkładamy do zamrażarki.
 kostkę rosołową przechowujemy  w pojemniczkach, w zamrażarce bo sól nie pozwala jej do końca zamarznąć
S M A C Z N E G O  !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...