dziś przedstawiam :
przepis na bulionetkę domową , bez zbędnych konserwantów,
który pochodzi stąd ...
przepis na bulionetkę domową , bez zbędnych konserwantów,
który pochodzi stąd ...
Składniki:
700 g marchewki ( może być więcej )
200 g pietruszki
1 cały lub 1/2 bulwy selera
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łodygi selera naciowego
5 gałązek lubczyku z listkami ( może być trochę więcej lub mniej, powinno być świeże zioło, ale wielokrotnie stosowałam też zamrożone )
250 g soli kamiennej lub morskiej
4-5 cm kawałek korzenia imbiru
5 liści laurowych
10-12 kuleczek ziela angielskiego
Warzywa ( marchew, pietruszka, seler, cebula) obieramy i ścieramy na tace o drobnych
oczkach.
Do malaksera/termomixa wkładamy imbir, czosnek, lubczyk, sól, liście laurowe, ziela angielskie
i seler naciowy miksujemy na jednolitą masę.
W misce łączymy warzywa z solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok.
Po godzinie przekładamy warzywa na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając około 40 minut aby zmiękły. Przestudzamy. Przekładamy do blendera/ malaksera/ termomixa i miksujemy na jednolitą masę.
Do malaksera/termomixa wkładamy imbir, czosnek, lubczyk, sól, liście laurowe, ziela angielskie
i seler naciowy miksujemy na jednolitą masę.
W misce łączymy warzywa z solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok.
Po godzinie przekładamy warzywa na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając około 40 minut aby zmiękły. Przestudzamy. Przekładamy do blendera/ malaksera/ termomixa i miksujemy na jednolitą masę.
Gotową, zimną masę rozkładamy do plastikowych pojemników i wkładamy do zamrażarki.
kostkę rosołową przechowujemy w pojemniczkach, w zamrażarce bo sól nie pozwala jej do końca zamarznąć
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)