Przetestowałam ostatnio parę kotlecików z kaszy jaglanej, i oto mój ranking:
numer trzy - kotlety z kaszy jaglanej i cukinii
numer dwa- kotlety z kaszy jaglanej i marchewki
i UWAGA - ta-da-mmm :)))
numer jeden ! - MÓJ OSOBISTY HIT !!!- KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, BATATA I JARMUŻU
przepyszne !!!
lekkie !!!
i jednocześnie syte !!!
a jarmuż usmażony na patelni chrupie w kotleciku:)
PYCHA!!!
( ilość składników na ok ,15 średnich kotlecików)
Polecam kotleciki z kapustą kiszoną i pieczonymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI :
150 g kaszy jaglanej ( pół kubka)
300 ml wody
szczypta kurkumy
duży batat (ok. 350 -450 g)
60-100 g jarmużu
malutka cebulka - pokrojona drobną w kostkę
1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz, chili, kurkuma - do smaku
mąka kukurydziana do obtoczenia kotlecików
olej, np kokosowy - do smażenia
Kaszę jaglaną wypłukać kilkukrotnie, aż woda będzie czysta- wsypać do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować na małym ogniu aż wchłonie wodę. ( można też kaszę uprażyć, cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie wodę )
w tym samym czasie :
Umytego batata przekroić na pół, ułożyć na
blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 45 minut. Następnie ostudzić i obrać ze
skórki.
w tym samym czasie również:
Umyty jarmuż i cebulkę posiekać na drobno.
Na patelni
rozgrzać łyżkę oleju, dodać jarmuż, smażyć chwilę, często
mieszając. Uwaga, żeby nie przypiec jarmużu bo będzie gorzki ! Nie przestając mieszać dodać
posiekaną dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić to na koniec solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
Do miski włożyć bataty, rozdrobnić widelcem, następnie dodać ugotowaną lekko przestudzoną kaszę
i usmażony jarmuż z cebulką. Połączyć składniki.
ewentualnie: DOPRAWIĆ wg uznania: pieprzem, solą, chili, kurkumą ... ( bo tego typu kotleciki są w smaku mało wyraziste - :))
ewentualnie: DOPRAWIĆ wg uznania: pieprzem, solą, chili, kurkumą ... ( bo tego typu kotleciki są w smaku mało wyraziste - :))
Na talerzu wysypać trochę mąki kukurydzianej, uformować kotleciki i obtoczyć je w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu
stron na złoty kolor.
S M A C Z N E G O !!!
Rewelacja ;-)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam i wyszły...do tego wszystkim smakowały ;-)
Merci ;-*