dziś przepis na chałkę w II wersjach, tzw tradycyjnej, czyli z użyciem miksera oraz nowoczesnej z użyciem termomixa
składniki na 2 chałki
1 jajko
2 żółtka
100 masła
80g cukru lub
miodu
1 łyżeczka ekstraktu
wanilii
40g świeżych drożdży
150g mleka
300g mąki pszennej
orkiszowej (lub pszennej zwykłej) najlepiej typ 750
200g mąki razowej
orkiszowej (lub pszennej razowej)
1 płaska łyżeczka soli
1 żółtko + 3 łyżki mleka - do posmarowania chałki
kruszonka: 70g mąki, 50g cukru demerara, 50g masła
wersja klasyczna:
Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, 1
łyżką mąki i podgrzanym do 40stC mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie do miseczki wsypać wszystkie składniki kruszonki i rozgnieć widelcem lub palcami na drobne okruchy- kruszonkę do zamrażarki lub lodówki.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i jajko, wanilię, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło, pozostały cukier i sól.
Wyrabiać hakiem miksera ok 15 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
Odstawić ciasto w misie przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (można do piekarnika nagrzanego do ok.40°C).
W międzyczasie do miseczki wsypać wszystkie składniki kruszonki i rozgnieć widelcem lub palcami na drobne okruchy- kruszonkę do zamrażarki lub lodówki.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i jajko, wanilię, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło, pozostały cukier i sól.
Wyrabiać hakiem miksera ok 15 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
Odstawić ciasto w misie przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (można do piekarnika nagrzanego do ok.40°C).
Następnie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę, podzielić na 3 równe części i uformować z nich wałki oraz zapleść warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód i odstawić chałkę na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15
minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C ( tryb góra -dół)
Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok 20-25 minut.
wersja na Thermomix:
ciasto robić na INTERWALE czyli funkcji do wyrabiania ciasta drożdżowego, a kruszonkę na obrotach zwykłych
kruszonka:
Do misy wsypać składniki
kruszonki - wyrabiać 10sec/obroty 6
przełożyć kruszonkę do innego pojemnika i schłodzić , wyczyścić misę
ciasto:
Do misy wlać jajko, żółtka, dodać cukier, kawałki masła, ekstrakt waniliowy, drożdże i mleko -
podgrzewać 4min/37°C/obroty2
przełożyć kruszonkę do innego pojemnika i schłodzić , wyczyścić misę
ciasto:
Do misy wlać jajko, żółtka, dodać cukier, kawałki masła, ekstrakt waniliowy, drożdże i mleko -
podgrzewać 4min/37°C/obroty2
dodać mąkę, sól, wyrabiać 3min/INTERWAŁ
przełożyć ciasto do miski,
przykryć i odstawić do wyrastania na 30min. (można do piekarnika
nagrzanego do 40°C).
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C ( tryb góra -dół)
Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok 20-25 minut.
Następnie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę,
rozciąć na 3 równe części i uformować z nich wałki oraz zapleć warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód i odstawić chałkę na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15
minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C ( tryb góra -dół)
Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok 20-25 minut.
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)