niedziela, 13 marca 2016

Chałka orkiszowa lekko waniliowa :)

dziś przepis na chałkę w II wersjach, tzw tradycyjnej, czyli z użyciem miksera oraz nowoczesnej z użyciem termomixa

składniki na 2 chałki 

1 jajko
2 żółtka
100 masła
80g cukru lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu wanilii 
40g świeżych drożdży
150g mleka
300g mąki pszennej orkiszowej (lub pszennej zwykłej) najlepiej typ 750
200g mąki razowej orkiszowej (lub pszennej razowej) 
1 płaska łyżeczka soli

1 żółtko + 3 łyżki mleka - do posmarowania chałki 
kruszonka: 70g mąki, 50g cukru demerara, 50g masła



wersja klasyczna:

Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i podgrzanym do 40stC mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie do miseczki wsypać wszystkie składniki kruszonki i rozgnieć widelcem lub palcami na drobne okruchy- kruszonkę do zamrażarki lub lodówki.

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i jajko, wanilię, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło, pozostały cukier i sól. 

Wyrabiać hakiem miksera ok 15 minut, aż powstanie gładkie ciasto. 
Odstawić ciasto w misie przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (można do piekarnika nagrzanego do ok.40°C).


Następnie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę, podzielić na 3 równe części i uformować z nich wałki oraz zapleść warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód i odstawić chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut. 


W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C ( tryb góra -dół) 

Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok 20-25 minut.



wersja na Thermomix:

ciasto robić na INTERWALE czyli  funkcji do wyrabiania ciasta drożdżowego,  a kruszonkę na obrotach zwykłych

kruszonka:

Do misy wsypać składniki kruszonki  - wyrabiać 10sec/obroty 6
przełożyć kruszonkę do innego pojemnika i schłodzić , wyczyścić misę

ciasto:
Do misy wlać jajko, żółtka, dodać cukier, kawałki masła, ekstrakt waniliowy, drożdże i mleko -
podgrzewać 4min/37°C/obroty2

dodać mąkę, sól, wyrabiać  3min/INTERWAŁ

przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrastania na 30min. (można do piekarnika nagrzanego do 40°C).

Następnie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę, rozciąć na 3 równe części i uformować z nich wałki oraz zapleć warkocz. Końcówki warkocza podwinąć pod spód i odstawić chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut. 


W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C ( tryb góra -dół) 

Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok 20-25 minut.

 S M A C Z N E G O !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...