niedziela, 24 kwietnia 2016

Ciasto mocno czekoladowe z Baileys'em :)



Dziś coś wyjątkowo i obłędnie czekoladowego z wyraźną nutą likieru Baileys :) 

Składniki na ciasto:
150 g masła
200 g  czekolady 70 %
½ szklanki kakao w proszku
1 ½ szklanki brązowego cukru lub białego
150 ml likieru Baileys
1 łyżka ekstraktu z wanilii
50 ml śmietanki 30%
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli

Składniki na polewę:
200 g gorzkiej czekolady 70%
¼ szklanki śmietany 30%
½ szklanki likieru Baileys 

W rondelku rozpuścić masło, czekoladę, kakao przesiane przez sitko, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać powoli po jednym jajku.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać, dodać do masy czekoladowej i ponownie wymieszać. 
Masę przelać do formy ok 21cm ( nie większej bo ciasto będzie niskie ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 ° C ( funkcja góra-dół).  

Polewa: 
w rondelku na małym ogniu rozpuścić składniki: czekoladę, śmietankę i likier Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
Polać polewą wystudzone ciasto i posypać np. orzechami :)

S M A C Z N E G O !!! 


 przepis pochodzi stąd  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...