Dziś coś wyjątkowo i obłędnie czekoladowego z
wyraźną nutą likieru Baileys :)
Składniki
na ciasto:
150 g masła
200 g
czekolady 70 %
½ szklanki
kakao w proszku
1 ½
szklanki brązowego cukru lub białego
150
ml likieru Baileys
1 łyżka
ekstraktu z wanilii
50 ml
śmietanki 30%
3 jajka
1 szklanka
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody
¼ łyżeczki
soli
Składniki
na polewę:
200 g
gorzkiej czekolady 70%
¼ szklanki
śmietany 30%
½ szklanki
likieru Baileys
W rondelku rozpuścić masło,
czekoladę, kakao przesiane przez sitko, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do
czasu, aż składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać powoli po jednym
jajku.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i
sól przesiać, dodać
do masy czekoladowej i ponownie wymieszać.
Masę przelać do formy ok 21cm ( nie większej bo ciasto będzie niskie ) wyłożonej
papierem do pieczenia i piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 160 ° C ( funkcja góra-dół).
Polewa:
w rondelku na małym ogniu rozpuścić
składniki: czekoladę, śmietankę i likier Baileys. Poczekać aż
wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i
przestudzić.
Polać polewą wystudzone ciasto i posypać np.
orzechami :)
S M A C Z N
E G O !!!
przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)