niedziela, 8 maja 2016

ciasteczka marchewkowe i ... chrupiące :)


Dziś marchewkowo :)
Ciasteczka szybkie do wykonania, jak zawsze u mnie... 
i ... bardzo chrrrupiące, dzięki płatkom owsianym
 więcej przepisów znajdziecie w zakładce coś słodkiego lub coś na ząb 
- zapraszam do pieczenia i gotowania 
SKŁADNIKI 
na 1 blachę ciasteczek

100 g marchewki ( 2 średnie szt ) startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku 
150 g mąki 
120 g masła 
40 g płatków owsianych 
90 g cukru ( do wyboru: trzcinowego, białego lub syrop z agawy itp) 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1  łyżeczka cynamonu


W dużej misce umieść wszystkie w/w składniki (masło pokroić na kawałki) i szybko zagnieć ciasto . Można to zrobić ręcznie albo pomóc sobie sprzętem.
Następnie ciasto schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę .

Po schłodzeniu, ponownie zagnieć ciasto i rozwałkować na blacie/ stolnicy (na grubość około 3-5 mm) podsypywać sobie mąką , gdyż ciasto będzie się kleiło.
 
Wykrawać  kwadraciki / prostokąciki lub inne kształty.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (program góra- dół ) w 180 st C przez ok. 15 minut.
Uwaga!!
ciastka lubią się przypalać, w zależności od grubości rozwałkowania.

SMACZNEGO !!! 

przepis pochodzi z wypiekibeaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...