Dziś coś kompletnie niespodziewanego, bo ...
ciastka bez mąki i bez jajek
z ...ciecierzycy i masła orzechowego
1½ szklanki
ugotowanej ciecierzycy (może być
z puszki, odsączona i przepłukana)
½ szklanki masła orzechowego
¼ – ½ szklanki syropu z agawy
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki masła orzechowego
¼ – ½ szklanki syropu z agawy
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli (pominąć jeśli używamy solonego masła orzechowego )
plus
plus
czekolada jaką
lubisz słodka lub gorzka
( ale nie więcej niż 5-6 kostek !! pokrojonych w
drobne kwadraciki)
Do kielicha
blendera/termomixa wrzucić w/w składniki oprócz czekolady
Wszystkie składniki
dokładnie zblendować.
Konsystencja będzie przypominać
gęsty hummus.
Wyjąć masę z termomixa do miseczki i połączyć z kawałkami czekolady. Wymieszać i formować okrągłe ciastka i spłaszczać dłońmi.
Wyjąć masę z termomixa do miseczki i połączyć z kawałkami czekolady. Wymieszać i formować okrągłe ciastka i spłaszczać dłońmi.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 10-15 minut, kontrolując
moment, w którym ciastka zaczną się rumienić.
Upieczone ciastka powinny odchodzić
od papieru/ patyczek wetknięty w ciastko będzie suchy.
Można potrzymać
dłużej by były bardziej chrupiące, ale uwaga by nie spalić.
S M A C Z N E G O !!!
* przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)