niedziela, 11 grudnia 2016

Piernik naprawdę pyszny :)

Uwielbiam pierniczki toruńskie... 
a TEN piernik jest prawie identyczny w smaku
do przygotowania tego ciasta nie trzeba mieć miksera, 
gotujemy sobie wszystko i ... na koniec pieczemy :)




Składniki
125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej

kilka łyżek powideł śliwkowych- do przełożenia

Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
100 g ciemnej czekolady
  
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać + miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao.
Podgrzewać jeszcze przez chwilę na minimalnym ogniu ale cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę + kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka.
Wszystko szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. UWAGA: masa będzie raczej rzadka !
Gotową gładką masę wylać do foremki keksowej o wymiarach 12 x 25 cm posmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub po prostu zwykłą mąką.

Piec 45 - 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C ( funkcja: góra i dół bez termoobiegu) aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół ( wzdłuż ) i przełożyć powidłami oraz polać polewą.

przepis na polewę:
w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia + kawę inkę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie + połamaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...