Lubicie bób? ja, kiedy jest lato- uwielbiam, danie lekkie , sycące i ... szybkie:)
można dosmażyć do tego jajko sadzone i ...mniam , mniam ...
SKŁADNIKI:
ok. 1 kg bobu
2-3 cebule
5 ząbków czosnku
1 ostra papryczka
1 łyżeczka soli
2 łodyżki rozmarynu
ok 5-6 łyżek oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
2-3 cebule
5 ząbków czosnku
1 ostra papryczka
1 łyżeczka soli
2 łodyżki rozmarynu
ok 5-6 łyżek oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
Cebulę pokroić w półpiórka, a czosnek w cienkie plastry.
W misce zmieszać oliwę wraz z pokrojoną papryczką, czosnkiem, cebulą, solą i sokiem z ½ cytryny. Dodać porwane listki rozmarynu. Dokładnie wymieszać "marynatę" :) z bobem. Ewentualnie dodać jeszcze oliwy .
Wyłożyć na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
W misce zmieszać oliwę wraz z pokrojoną papryczką, czosnkiem, cebulą, solą i sokiem z ½ cytryny. Dodać porwane listki rozmarynu. Dokładnie wymieszać "marynatę" :) z bobem. Ewentualnie dodać jeszcze oliwy .
Wyłożyć na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
Piec w temp. 200 st C przez ok. 30 minut pod
przykryciem z folii.
następnie zdjąć folię i nastawić jeszcze funkcję grilowania na 10 minut, żeby bób się przypiekł.
następnie zdjąć folię i nastawić jeszcze funkcję grilowania na 10 minut, żeby bób się przypiekł.
Uwaga !
w trakcie pieczenia przemieszać bób ze dwa- trzy razy .
Jeść ze skórka lub bez :)
S M A C Z N E G O ! ! !
a bób upieczony wygląda tak :
o pyszności!!! :D
OdpowiedzUsuń