niedziela, 28 lutego 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej, batata i jarmużu :) bezglutenowe

Przetestowałam ostatnio parę kotlecików z kaszy jaglanej, i oto mój ranking:
numer trzy - kotlety z kaszy jaglanej i cukinii 
numer dwa- kotlety z kaszy jaglanej i marchewki 
i UWAGA - ta-da-mmm :)))  
numer jeden ! -  MÓJ OSOBISTY HIT !!!- KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, BATATA I  JARMUŻU
 przepyszne !!! 
lekkie !!! 
i jednocześnie syte !!! 
a jarmuż usmażony na patelni chrupie w kotleciku:)
PYCHA!!! 
( ilość składników na ok ,15 średnich kotlecików) 
Polecam kotleciki z kapustą kiszoną i pieczonymi ziemniaczkami.

SKŁADNIKI : 

150 g kaszy jaglanej ( pół kubka)
300 ml wody 
szczypta kurkumy
duży batat (ok. 350 -450 g)
60-100 g jarmużu
 malutka cebulka -  pokrojona drobną w kostkę
1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz, chili, kurkuma -  do smaku
mąka kukurydziana do obtoczenia kotlecików
olej, np kokosowy - do smażenia

Kaszę jaglaną  wypłukać kilkukrotnie, aż woda będzie czysta- wsypać do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować na małym ogniu aż wchłonie wodę. ( można też kaszę uprażyć, cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie wodę )

w tym samym czasie : 
Umytego batata przekroić na pół, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 45 minut. Następnie ostudzić i obrać ze skórki.

w tym samym czasie również: 
Umyty jarmuż  i cebulkę posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać jarmuż, smażyć chwilę, często mieszając. Uwaga, żeby nie przypiec jarmużu bo będzie gorzki ! Nie przestając mieszać dodać posiekaną dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić to na koniec solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

Do miski włożyć bataty, rozdrobnić widelcem, następnie dodać ugotowaną lekko przestudzoną  kaszę i usmażony jarmuż z cebulką. Połączyć składniki. 
ewentualnie: DOPRAWIĆ wg uznania: pieprzem, solą, chili, kurkumą ... ( bo tego typu kotleciki są w smaku mało wyraziste - :))
Na talerzu wysypać trochę mąki kukurydzianej, uformować kotleciki i obtoczyć je w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

S M A C Z N E G O  !!!




1 komentarz:

  1. Rewelacja ;-)
    Spróbowałam i wyszły...do tego wszystkim smakowały ;-)
    Merci ;-*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...