środa, 19 października 2011

Ciasteczka owsiane

1 kostka miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
2 całe jajka
aromat migdałowy

powyższe składniki zmiksować   + 0,5 kg płatków owsianych górskich ( nie kupować błyskawicznych !- nie chrupią potem )

znowu zamieszać mikserem   + bakalie ( kto, co lubi !)
np. całe migdały nie trzeba obierać ze skórki, całe orzechy laskowe, lekko rozdrobnione orzechy włoskie, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam
UWAGA- JA NIE DODAJĘ ORZECHÓW WŁOSKICH BO DZIWNIE GORZKNĄ PODCZAS PIECZENIA W TYCH CIASTKACH, ale możecie spróbować…

Formować a’la szyszki ( można łyżką ) i nakładać na blachę wyłożoną pergaminem.

PIEC na złoty kolor w nagrzanym piekarniku w temp. 200st.C ok. 15min. Trzeba wyczuć piekarnik ( ja piekę w programie 3D to jest chyba odpowiednik termoobiegu)
UWAGA następną serię  piec w temp. 180-190 st. bo się przypalają!!!


before:))
              
                         
 after:))


SMACZNEGO !!!! I NA ZDROWIE!!!
aaaaaaa,
NIE ZAPOMNIJCIE ZOSTAWIĆ pół surowego ciastka
i ZROBIĆ SOBIE PEELINGU RĄK! - rewelacja !!!

2 komentarze:

  1. no tak...temperatura za oknem spada a ochota na słodkości rośnie...ale takie ciasteczka są wręcz wskazane na jesienną aurę ;) wyglądają smakowicie.
    justyna.t

    OdpowiedzUsuń
  2. IzaBelka :-)
    Aż trudno uwierzyć! Dzisiaj w moim piekarniku też pojawiły się ciasteczka owsiane. Szkoda, że ta wspólna kawa dopiero w poniedziałek, to byśmy się częstowały nawzajem.
    Ale Twój przepis też nie omieszkam spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...