niedziela, 9 października 2011

Pasztet z selera w towarzystwie marchewki :)




Potrzebne warzywa :
seler - 2 szt wielkie,
marchew - ok 5szt ( można je wyeliminować, ale ja daję zawsze) 
ok 3 cebule duże
pieczarki - ok 1/2 kg lub nawet więcej  ( niekoniecznie, ale wg mnie jest pyszniejszy )

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju .
Resztę warzyw zetrzeć na tarce warzywnej + do cebuli, aby warzywa zmiękły, dolewać olej a potem już podlewać wodą , ale malutko..
doprawić solą i pieprzem ,
ostudzić

dopiero wtedy
+ 1 szkl. bułki tartej, 2-3 jaja całe, surowe ,
+ przyprawy : znów sól i pieprz, oraz do smaku : rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich ( jak kto lubi)  
+  ¾ kubka rozpuszczonego rosołku wegetariańskiego  ( lub kostki knora, ja już nie używam od ponad roku tej chemii)
zamieszać, ma powstać kleista mazia-papka :)))

+ kminek, siemię lniane, słonecznik ( śmiało 1 mała paczka ), ziarna dyni,  ze dwie garście orzechów włoskich  posiekanych, ew. czarnuszkę i sezam ( wszystko w ilościach zależnych od tego co kto lubi, ja bez kminku nic nie robię !!! )

2 blaszki ( ja posiadam 23cm x 11cm) posmarować masłem, oprószyć płatkami owsianymi , siemieniem lnianym i słonecznikiem, ew sezamem

Włożyć do blaszek pasztet i piec w nagrzanym piekarniku do 200st -  1 godz.

składniki na 1 blaszkę: to 1 seler wielki, 2 cebule,3 marchewki,  ale tyle samo pieczarek, czyli ½ kg, co w przepisie na 2 blachy 



3 komentarze:

  1. Strasznie mnie ten pasztecik kusi :) wygląda bardzo smakowicie :) a obrazeczek to gotowiec ;) ja też nie jestem zbyt dobra w kolorowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczaki, alez to smakowicie wyglada - zaluje, ze nie mieszkam w sąsiedztwie

    OdpowiedzUsuń
  3. Supi...😉 ...pychotka.....operacja się udała ...wszystkim mega smakuje ....merci za przepyszny przepis...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...