czwartek, 7 czerwca 2012

RABARBAROWE BABECZKI :)

Dziś życzę WAM słodkiego DNIA :) 
oto moje kolejne babeczki, które stały się ulubionymi, w sezonie rabarbarowym :) 

przepis pochodzi stąd :)

Kruszonka w tych babeczkach po prostu smakuje niebiańsko:)  
pochodzi z przepisu Nigelli ( w tym jej nie zdradzam... ) 
100g mąki 
50g masła 
3-4 łyżki cukru 

Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę i rozcieramy palcami. Gotową wstawiamy do lodówki. 
można zrobić to dnia porzedzającego pieczenie 

Składniki na babeczki :
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka ( osobiście, jeśli nie mam mleka- stosuję kefir, jogurt lub maślankę )
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g rabarbaru ( może być śmiało więcej )
  • 2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
Rabarbar dobrze myjemy, możemy go nie obierać ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, zasypujemy 
2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok aby puścił sok. ( Ja to robię najczęściej dnia poprzedniego , zostawiam na noc w lodówce , podobnie jak i kruszonkę)


Babeczki :  

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka + proszek do pieczenia + cukier + soda + sól. 

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka + mleko + olej.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre. 

Krótko mieszamy i wsypujemy odsączony uprzednio z soku rabarbar. Delikatnie mieszamy. 
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. 
Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut.



                                                                    PYSZOTKA !!!!

2 komentarze:

  1. niby rabarbar najlepszy tak po prostu, z cukrem ale te babeczki...:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co dziś będzie na deser!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...