Dziś życzę WAM słodkiego DNIA :)
oto moje kolejne babeczki, które stały się ulubionymi, w sezonie rabarbarowym :)
przepis pochodzi stąd :)
Kruszonka w tych babeczkach po prostu smakuje niebiańsko:)
i pochodzi z przepisu Nigelli ( w tym jej nie zdradzam... )
i pochodzi z przepisu Nigelli ( w tym jej nie zdradzam... )
100g mąki
50g masła
3-4 łyżki cukru
Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę i rozcieramy palcami. Gotową wstawiamy do lodówki.
można zrobić to dnia porzedzającego pieczenie
Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę i rozcieramy palcami. Gotową wstawiamy do lodówki.
można zrobić to dnia porzedzającego pieczenie
Składniki na babeczki :
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka ( osobiście, jeśli nie mam mleka- stosuję kefir, jogurt lub maślankę )
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g rabarbaru ( może być śmiało więcej )
- 2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
Rabarbar dobrze myjemy, możemy go nie obierać ze skórki. Kroimy na drobne
kawałki, zasypujemy
2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok aby puścił sok. ( Ja to robię najczęściej dnia poprzedniego , zostawiam na noc w lodówce , podobnie jak i kruszonkę)
2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok aby puścił sok. ( Ja to robię najczęściej dnia poprzedniego , zostawiam na noc w lodówce , podobnie jak i kruszonkę)
Babeczki :
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka + proszek do pieczenia + cukier + soda + sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka + mleko + olej.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre.
Krótko mieszamy i wsypujemy odsączony uprzednio z soku rabarbar. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200
stopni piekarnika na ok. 25-30 minut.
PYSZOTKA !!!!
niby rabarbar najlepszy tak po prostu, z cukrem ale te babeczki...:))
OdpowiedzUsuńJuż wiem co dziś będzie na deser!!!
OdpowiedzUsuń