niedziela, 8 lipca 2012

"Bigosik" cukiniowo-pieczarkowy :)

OTO KOLEJNE SZYBKIE DANIE MOGĄCE BYĆ LETNIM  DANIEM OBIADOWYM LUB KOLACJĄ NA CIEPŁO


Przygotowujemy :
500 dag pieczarek
2 cukinie
ok. 20-30dag boczku ( jeśli nie jesteś wegetarianką )
4-5 sztuk pomidorów
2 cebule
pół pęczka kopru,
pół pęczka pietruszki,
1-2 ząbki czosnku
przyprawy typu: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony, kurkuma, rosołek wegetariański w proszku

WSZYSTKO KROIMY , JAK LUBIMY... kostka, połówki, ćwiartki, paski, krążki...

i zabieramy się do tworzenia potrawy:)

w garnku smażymy boczek ...
cebulkę zaś na oleju, na osobnej patelni ,

 łączymy ze sobą
 dodajemy pieczarki
dokładamy cukinię
 a na koniec:  pomidory obrane se skórki, pokrojone 

teraz gotuje się i dusi pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody- jeśli pomidory nie puszczą wystarczająco dużo soku... Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kminkiem mielonym , kurkumą , papryką ostrą, można podrasować danie lubczykiem suszonym lub świeżym posiekanym drobno oraz rosołkiem wegetariańskim ( 1 łyżeczka)

Pod sam koniec gotowania dodajemy: koperek i pietruszkę zieloną posiekaną drobno oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
  po 20-25 minutach otrzymujemy takie oto danie :
                                                 SMACZNEGO !!!!!!

3 komentarze:

  1. Kochana, zamiast smażyć się w kuchni w te upały lepiej zajrzyj na blog Hopmartu. Twój miś cwaniaczek coś tam dla Ciebie wyhaczył ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten bigosik to jeszcze "zakopiański" ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki Ziuziucha za info, wiem, wiem:) Miś- cwaniaczek czeka na nagrodę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...