Przygotowujemy :
500 dag pieczarek
2 cukinie
ok. 20-30dag boczku ( jeśli nie jesteś wegetarianką )
4-5 sztuk pomidorów
2 cebule
pół pęczka kopru,
pół pęczka pietruszki,
1-2 ząbki czosnku
przyprawy typu: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony, kurkuma, rosołek wegetariański w proszku
WSZYSTKO KROIMY , JAK LUBIMY... kostka, połówki, ćwiartki, paski, krążki...
i zabieramy się do tworzenia potrawy:)
w garnku smażymy boczek ...
cebulkę zaś na oleju, na osobnej patelni ,
łączymy ze sobą
dodajemy pieczarki
dokładamy cukinię
a na koniec: pomidory obrane se skórki, pokrojone
teraz gotuje się i dusi pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody- jeśli pomidory nie puszczą wystarczająco dużo soku... Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kminkiem mielonym , kurkumą , papryką ostrą, można podrasować danie lubczykiem suszonym lub świeżym posiekanym drobno oraz rosołkiem wegetariańskim ( 1 łyżeczka)
Pod sam koniec gotowania dodajemy: koperek i pietruszkę zieloną posiekaną drobno oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
po 20-25 minutach otrzymujemy takie oto danie :
SMACZNEGO !!!!!!
Kochana, zamiast smażyć się w kuchni w te upały lepiej zajrzyj na blog Hopmartu. Twój miś cwaniaczek coś tam dla Ciebie wyhaczył ;)))
OdpowiedzUsuńA ten bigosik to jeszcze "zakopiański" ? :)
OdpowiedzUsuńdzięki Ziuziucha za info, wiem, wiem:) Miś- cwaniaczek czeka na nagrodę :)
OdpowiedzUsuń