oto przepis:
125g przesianej mąki mieszamy z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła roztapiamy i studzimy!!!
ścieramy skórkę z 1 pomarańczy i wyciskamy 1-2 łyżki soku z tejże pomarańczy
8 białek ( ja nie liczyłam, miałam kubek białek) ubijamy
na sztywno ze szczyptą soli, a następnie powoli + porcjami 175 g cukru ciągle ubijając białka.
Gdy białka utworzą sztywną pianę + 1 opakowanie cukru waniliowego + 1 łyżkę soku z pomarańczy
i jeszcze chwilę ubijamy.
Teraz + na zmianę: stopione, ostudzone masło, skórkę z 1 pomarańczy oraz przesianą mąkę z proszkiem.
Gdy białka utworzą sztywną pianę + 1 opakowanie cukru waniliowego + 1 łyżkę soku z pomarańczy
i jeszcze chwilę ubijamy.
Teraz + na zmianę: stopione, ostudzone masło, skórkę z 1 pomarańczy oraz przesianą mąkę z proszkiem.
Delikatnie mieszamy w celu połączenia składników.
Wykładamy
masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, a wierzch posypujemy następującymi zmieszanymi składnikami : 100g migdałów +
1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto pieczemy ok 30-
35minut, w 180 st C, aż migdały się zrumienią, a patyczek lub widelec:))) wbity do środka, będzie suchy.
Ciasto wygląda jak pulchny biszkopcik o smaku migdałowo-pomarańczowym. SUPER !!!
NIE BÓJCIE SIĘ PIEC !!!!
S M A C Z N E G O !!!
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)