Niedziela... no to coś na ząb:)
Ten przepis znalazłam kiedyś w ... "VIVIE" :) czy jest jeszcze ta gazeta ??!!:)
uwielbiam zupy, a ta- zwłaszcza w jesienne i zimowe popołudnia- świetnie rozgrzewa żołądek i syci...
UWAGA: ta zupa ma być gęsta:)więc ilość warzyw zależy od garnka:)
15-20
dag boczku wędzonego
1 cebula
1 cebula
2
ząbki czosnku
1
puszka fasoli czerwonej lub innej ( tym razem ugotowałam pierwszy raz w
życiu świeżą fasolę czerwoną kupioną na targu)
1/4
średniej ( lub 1/2 małej) główki białej kapusty
1
duży ziemniak
2-3
marchewki
1 pietruszka
1 pietruszka
4
pomidory ( ew. puszka pomidorów- lepsze świeże ! )
3
łodygi selera naciowego ( jeśli nie macie, dajcie zwykły, po prostu
drobno pokrojony)
1 mały por
pół papryczki chili- jeśli lubicie wersję HOT
1 mały por
pół papryczki chili- jeśli lubicie wersję HOT
parę
gałązek bazylii, tymianku, rozmarynu ( ale suszonymi ziołami nie radzę
zastępować)
sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona, kminek mielony i kminek w całości, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki
Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oliwie w dużym
garnku + cebulę pokrojoną w kostkę. Lekko zeszklić. Teraz wrzucić twardsze warzywa
pokrojone również w kostkę (ziemniak, marchewki, pietruszkę, seler naciowy). Jeszcze chwilę wszystko podsmażyć, żeby smaki się wymieszały i zalać wodą. Dusić 10 minut,
następnie + warzywa miękkie (pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, groszek, fasolę, kapustę pokrojoną w piórka i por także pokrojony w piórka) oraz czosnek wyciśnięty z praski.
Gotować wszystko razem ok 15-20minut, doprawiając przyprawami i ew. świeżymi ziołami.
Na koniec posypać
posiekaną zieloną pietruszką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)