niedziela, 30 września 2012

MOJA ZUPA MINESTRONE :)

Niedziela... no to coś na ząb:)
Ten przepis znalazłam kiedyś w ... "VIVIE" :) czy jest jeszcze ta gazeta ??!!:) 
uwielbiam zupy, a ta- zwłaszcza w jesienne i zimowe popołudnia- świetnie rozgrzewa żołądek i syci...
UWAGA: ta zupa ma być gęsta:)więc ilość warzyw zależy od garnka:)

15-20 dag boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka fasoli czerwonej lub innej ( tym razem ugotowałam pierwszy raz w życiu świeżą fasolę czerwoną kupioną na targu)
1/4 średniej ( lub 1/2  małej)  główki białej kapusty
1 duży ziemniak
2-3 marchewki  
1 pietruszka
4 pomidory   ( ew. puszka pomidorów- lepsze świeże ! )
3 łodygi selera naciowego  ( jeśli nie macie, dajcie zwykły, po prostu drobno pokrojony)                      
1 mały por 
pół papryczki chili- jeśli lubicie wersję HOT
parę gałązek bazylii, tymianku, rozmarynu ( ale suszonymi ziołami nie radzę zastępować)

sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona, kminek mielony i kminek w całości, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego

posiekana natka pietruszki



Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oliwie w dużym garnku + cebulę pokrojoną w kostkę. Lekko zeszklić. Teraz wrzucić twardsze warzywa pokrojone również w kostkę (ziemniak, marchewki, pietruszkę, seler naciowy). Jeszcze chwilę wszystko podsmażyć, żeby smaki się wymieszały i zalać wodą. Dusić 10 minut, następnie + warzywa miękkie (pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, groszek, fasolę, kapustę pokrojoną w piórka i por także pokrojony w piórka) oraz czosnek wyciśnięty z praski.

Gotować wszystko razem ok 15-20minut, doprawiając przyprawami i ew. świeżymi ziołami.
Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką .
mmmm pyszne :)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...