przepis na naleweczkę z aronii !!!!
3
litry wody
2 kg aronii
400 sztuk liści wiśni ( to jest podstawa sukcesu smakowego !!)
1,5 kg cukru
1 litr spirytusu
sok z 1-2 cytryn
2 kg aronii
400 sztuk liści wiśni ( to jest podstawa sukcesu smakowego !!)
1,5 kg cukru
1 litr spirytusu
sok z 1-2 cytryn
Aronię i liście
umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą + cukier i zagotować ( ok.20-30
minut) nie dłużej bo witaminy "zanikną":) Odstawić na 24
godziny.
Na drugi dzień :
przecedzić liście ( niestety raczej ręcznie, ew. szczypcami) i wycisnąć owoce przez sitko, np. tłuczkiem do ziemniaków ( nie miksować !) + cytrynę + spirytus
i... rozlać do słoika lub już do butelek.
Przepis pozwala na
uzyskanie 5 litrów
nalewki. (moc około 20%)
w tym roku zrobiłam nalewkę na dwa sposoby: jedną - jak powyżej przepis, a drugą wersję- z po raz pierwszy, zamrożoną na kilka dni aronią, bo słyszałam, że jest bardziej aromatyczna... smakować będę w następnym sezonie - wtedy Wam opowiem, która wersja lepsza:)
a czekać- warto :)
ja czekam :)
zaś na te, z ubiegłego roku, już niedługo przyjdzie czas:)
buziaczki niedzielne posyłam :)
mmmmmmm :)
OdpowiedzUsuń