niedziela, 14 października 2012

Moje ulubione warzywa w cieście francuskim:)

oto kolejne szybkie danie:) 
przygotowujemy :
ciasto francuskie i ser starty na tarce - ja użyłam gotowca, ale to z potrzeby szybkości wykonania:)
teraz kroimy w kostkę :
boczek -20-30 dag
cebulę - 2 średnie szt
marchewkę- 3-4 szt
pieczarki - 0,5 kg
oraz w pół-krążki :
cukinię - 2 średnie szt

smażymy w/w składniki na oleju, w dowolnej kolejności :) moja kolejność to taka, w jakiej wymieniłam wyżej potrzebne warzywa
układamy na talerzu do wystygnięcia

na blaszce wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem, na jego połowie układamy podsmażone i i chwilę ostudzone warzywka z boczkiem, posypujemy serem
przykrywamy ułożone składniki drugą połową ( nie odciętą) ciasta, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kminkiem 
wkładamy do rozgrzanego do 200stC piekarnika na ok. 20-25 min. 

Kroimy na 2 lub 4 w zależności od apetytu:)) i osób uczestniczących w uczcie kulinarnej :)

SMACZNEGO !!!!!

5 komentarzy:

  1. boczek zamieniam na jakieś warzywko i wcinam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście to jest wersja dla mięsożerców, można wykluczyć ten boczuś :)))

      Usuń
  2. ja zostawię z mięskiem :-) my wprawdzie po sytym niedzielnym obiadku ale wygląda bardzo apetycznie!
    masz jakieś dobre wypróbowane ciasto francuskie w Polsce?? Używasz mrożonego? czy zwykłego? - dobrze wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za póżno ostatnią cukinię skroiłam do szpageti ( z własnego mini ogródka)
    trzeba będzie kupić.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Z potrzeby odrobinę zmodyfikowałam- robi się szybko, smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...