niedziela, 25 listopada 2012

Niedzielna szarlotka:)

Przepis dostałam dawno, dawno temu od kolegi, którego ciocia upiekła
 taką 
oto pyszną bezową szarlotkę ...
składniki na ciasto:  

2 szklanki mąki
1 kostka margaryny KASI                     
5 żółtek ( białka odłożyć na pianę !!! )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
1 cukier waniliowy

Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.  
Jedną część ciasta wyłożyć od razu, bezpośrednio na blaszkę usłaną :) papierem do pieczenia.
Drugą część ciasta podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalki.

czyli  na blaszce układamy warstwami:
-   ciasto ( 1/2 części )
-   1 kg startych jabłek ( posypać je cynamonem i ew. cukrem)
-   zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część (z drugiej połowy schłodzonego już lekko  ciasta )

 teraz zapiec w temp. 185 ºC ok. 20-25 minut.

W tym czasie utrzeć pianę z 5 białek i 1 szklanki cukruułożyć na podpieczonym cieście i zetrzeć drugą część ciasta zamrożonego. 
        
        Dopiec w temp. 180st. ok. 20-30 minut .


   s m a c z n e g o !!!


1 komentarz:

  1. o nie! katujesz mnie tymi zdjęciami! zjadłabym od razu 10 kawałków! :)pozdrawiam G.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...