niedziela, 17 lutego 2013

Bułeczki marcepanowe Oli:)

Dawno nie piekłam dla Was:) dlatego dziś- wyjątkowy przepis -od OLI:)

SKŁADNIKI :

mąka 500g
masło 50g 
mleko 0,25 l
drożdże 25 g 
szczypta  soli 
cukier 120g 
 ½ łyżeczki kardamonu


marcepan
cukier perlisty
 jajko do smarowania bułeczek
 

W garnku rozpuszczamy masło 50g + mleko 0,25 l i ogrzewamy do temp 37st ( delikatnie, aby rozgrzać i aby masło się rozpuściło )


Odstawiamy garnek i wlewamy do niego drożdże 25 g wyrobione, rozpuszczone ze szczyptą cukru i odrobiną mleka lub wody + szczyptę  soli + cukier 120g + ½ łyżeczki kardamonu.

Składniki w garnku mają się rozpuścić, aby stworzyć "zaczyn" 


Wlewamy „zaczyn” do mąki 500g i wyrabiamy ciasto.

Można to zrobić w tym samym garnku,  a można na stolnicy …

Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia  na ok. 30-40 min, max. 1 godz.


Następnie

rozwałkowujemy ciasto na stolnicy ( podsypujemy mąką ) i posypujemy pokrojonym marcepanem 
( z Lidla , zużywam -pół paczki , czyli 100g )

zwijamy jak roladę i kroimy „kanapeczki”

układamy z odstępem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i … znów czekamy aż wyrosną, ok.20-30 min 


Smarujemy jajkiem rozbełtanym widelcem i … posypujemy cukrem perlistym

Pieczemy w temp 180-190 st ok. 20-25 min , aż będą złote …


 * z przepisu wychodzą dwie blachy bułeczek



4 komentarze:

  1. czy została choć jedna na jutrzejszą herbatę?

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze! a dwa? to ja też wpadam :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. ni ma:(( Kochane wpadajcie! upiekę nowe, specjalnie dla Was!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie. Ja nie mam, niestety daru pieczenia czegokolwiek...
    Zapraszam do mnie po nagrodę :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...