SKŁADNIKI :
mąka 500g
masło 50g
mleko 0,25 l
drożdże 25 g
szczypta soli
cukier 120g
½
łyżeczki kardamonu
marcepan
cukier perlisty
jajko do smarowania bułeczek
W garnku rozpuszczamy masło 50g + mleko 0,25 l i ogrzewamy do temp 37st ( delikatnie, aby
rozgrzać i aby masło się rozpuściło )
Odstawiamy garnek i wlewamy do niego drożdże 25 g wyrobione, rozpuszczone ze szczyptą cukru i odrobiną
mleka lub wody + szczyptę soli + cukier 120g + ½
łyżeczki kardamonu.
Składniki
w garnku mają się rozpuścić, aby stworzyć "zaczyn"
Wlewamy
„zaczyn” do mąki 500g i wyrabiamy ciasto.
Można to zrobić w tym samym garnku, a można na stolnicy …
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do
wyrośnięcia na ok. 30-40 min, max. 1 godz.
Następnie
rozwałkowujemy ciasto na stolnicy ( podsypujemy
mąką ) i posypujemy pokrojonym marcepanem
( z Lidla , zużywam -pół paczki , czyli 100g )
zwijamy jak roladę i kroimy „kanapeczki”
układamy z odstępem na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i … znów czekamy aż wyrosną, ok.20-30 min
Smarujemy
jajkiem rozbełtanym
widelcem i … posypujemy cukrem perlistym
Pieczemy w temp 180-190 st ok. 20-25 min , aż będą
złote …
czy została choć jedna na jutrzejszą herbatę?
OdpowiedzUsuńkurcze! a dwa? to ja też wpadam :-) pycha!
OdpowiedzUsuńni ma:(( Kochane wpadajcie! upiekę nowe, specjalnie dla Was!:))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Ja nie mam, niestety daru pieczenia czegokolwiek...
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po nagrodę :).