Niedzielne ciasteczka do kawy :)
o smaku kawowym przeplecionym smakiem kakao:)
Składniki:
225g masła
60g cukru pudru
4 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 mala filiżanka kawy espresso
60g cukru pudru
4 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 mala filiżanka kawy espresso
30g szklanki kakao
250g szklanki mąki
2 szczypty soli
2 szczypty soli
Masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem na gładką, puszystą masę. Dolać ekstrakt wanilii i kawę espresso. Wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sitko mąkę i kakao w proszku oraz sól. Dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Stolnicę oprószyć cukrem pudrem.
Z ciasta zrobić wałek
i delikatnie rozpłaszczyć. Pokroić nożem na porcje.
( Jeśli nóż się lepi, posypać go cukrem pudrem.) Plasterki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160
st C.
Gdy są jeszcze ciepłe, obtoczyć w cukrze pudrze.
SMACZNEGO !!!
Wyglądają smacznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie sprawdzałam ale nie mam ekstraktu waniliowego to bym zrobiła (co można w zamian dodać?), z góry dziękuję.
A bób z Twojego przepisu wyszedł mi trochę mdły, chociaż mój małżonek nie narzekał!
Pozdrawiam.
można śmiało dolać kilka kropel zwykłego olejku waniliowego do ciast :) próbuj i chwal się co wyszło:) smacznego :) a bób- no niestety- trzeba go sobie dobrze doprawić , ale to już po swojemu( pieprz itp)
UsuńDzięki za info!
UsuńOleju waniliowego też nie mam :(
Mam nadzieję, że coś mi smacznego wyjdzie!
Zapraszam eksperta na moje ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWyszły i są nieziemsko pyszne!
Dzięki za kolejny fajny przepis!
http://filc-owanie.blogspot.com/2013/08/miniatura-sowy-moja-specjalnosc.html
UsuńWyglądają smakowicie ;) Może też sie skuszę bo uwielbiam ciastka o smaku kawowym!
OdpowiedzUsuń