Dziś szybkie danie obiadowe - CUKINIA wypełniona mięsem mielonym z chRRRRRrupiącą posypką :)
danie jest proste i pewnie znane, ale posypka ... mniam, mniam ...
przepis zmodyfikowany pochodzi stąd
składniki:
oliwa do smażenia
1 mała cebula
300 g mielonego mięsa
1 duża cukinia około 600g
1 ząbek czosnku
300 g mielonego mięsa
1 duża cukinia około 600g
1 ząbek czosnku
5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 jajko
6 łyżek tartego parmezanu
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
6 łyżek tartego parmezanu
3-4 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, kminek, kurkuma, papryka ostra, słodka
oliwa z oliwek extra virgin do skropienia
Na patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać zmielone mięso.oliwa z oliwek extra virgin do skropienia
Doprawić ulubionymi przyprawami ( u mnie są to: sól, pieprz, kminek, kurkuma, papryka ostra, słodka)
Smażyć przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przykryć patelnię i dusić przez około20 minut.
W czasie gdy dusimy mięso, przygotować cukinię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 5-7 minut, aż cukinia nieco zmięknie.
Łyżką wydrążyć miąższ ze środka cukinii, pozostawiając około 1-1,5cm brzeg.
Wycięty miąższ posiekać. Na patelnię wlać trochę oliwy, dodać czosnek wyciśniety z praski, a jak się zrumieni - posiekany miąższ cukinii. Smażyć krótko, przez około 1-2 minuty, a potem szybko wymieszać z przysmażonym wcześniej mięsem. Dodać połowę jajka, 3-4 łyżki parmezanu i 3 łyżkami natki pietruszki.
Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii.
W kubeczku wymieszać pozostałą połowę jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, tworząc kruchą posypkę.
Rozsypać ją na wierzch cukinii. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka.
Przed podaniem, można skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz resztą natki pietruszki.
before:
after:
to jest to, czego mi dzisiaj potrzeba
OdpowiedzUsuńa więc do dzieła! :)
UsuńNie uwierzysz ale dzisiaj z mamą szukałam przepisu na cukinię :) Heheh ciekawe co na to powie bo wygląda na pychotkę
OdpowiedzUsuńsuper, smacznego !
UsuńSuper przepis! Szkoda że już u mnie cukinia wyrwana z ogrodu :( Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńale w sklepie w zimę - też dostępna :)
Usuń