Dziś przepis na ciasteczka bez proszku do pieczenia...
pyszne i mocno maślane :)
składniki :
250 g mąki
90g cukru (może być drobny ale ja użyłam zwykły )
szczypta soli
150g posiekanego masła
2 żółtka
ew. zapach waniliowy ( najczęściej zapominam i nie dodaję )
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier, sól, ew.zapach. Dodać masło i rozetrzeć palcami.
Ciasto powinno mieć konsystencję okruchów. Dopiero teraz dodać żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość od 6mm do 10 mm.
Dowolnymi foremkami wykrajać ciasteczka.
Ułożyć na blasze i piec około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. aż będą złote .
Długość pieczenia zależy od grubości ciasteczek.
P.S.1
z podanych składników wychodzi mi ok. 50 ciastek grubości, którą widzicie na zdjęciach :)
można wykroić ciastka grubsze, bo cieńszych nie polecam :)
P.S.2
ja najczęściej robię z podwójnych składników :)))
P.S.2
ja najczęściej robię z podwójnych składników :)))
S M A C Z N E G O !!!
A widzisz- przypomniałaś mi o porcji ciasta na kruche ciasteczka którą zamroziłam... Będę mieć dzisiaj u siebie podobne- tyle że z cynamonem i kardamonem :D
OdpowiedzUsuńto ja poproszę teraz jakiś wegański przepis na coś słodkiego w Twoim wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
J.