Dziś podaję super przepisik na kolejny bezmięsny pasztet
jabłka i cebula oraz przyprawy nadają tu smaku więc testujcie sobie ilości wg uznania :)
Moje ilości zostały znacznie zwiększone a przepis pochodzi stąd
Składniki:
1/2 kg drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie wraz z kminkiem ( około 1 łyzka)
2 -3 duże cebule, pokrojone w piórka
1/2 kg drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie wraz z kminkiem ( około 1 łyzka)
2 -3 duże cebule, pokrojone w piórka
3 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki musztardy
100 ml oleju
5-6 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki musztardy
100 ml oleju
5-6 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz,
kminek, majeranek, tymianek ( ilości smakowe- ja dałam po ok 2 łyżeczki bo fasola jest w smaku "bezpłciowa " :)
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości, ponownie dodając kminek :)
W międzyczasie na patelni na małym ogniu zeszklić i udusić :) cebulę oraz jabłka.
Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz 100 ml oleju, musztardą, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oraz płatkami owsianymi zmielonymi wcześniej.
Dodać przyprawy ( kminek zmielony, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa).
Wszystkie połączone składniki albo przepuścić przez
maszynkę do mielenia albo zmiksować ( blender/ termomix).
Masę włożyć do foremki wysmarowanej olejem i piec przez około 40-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
W połowie
pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową - dzięki temu
nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył.
S M A C Z N E G O !!!
P.S. a najlepiej smakuje z chlebem takim :) z przepisu stąd :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)