sobota, 8 lutego 2014

Bułki hamburgerowe w 40 minut :)


Uwaga uwaga , dziś będzie ... pożywnie :)

Bułki są gotowe w 40 minut, odstawia się je tylko już uformowane na 10 min, a rosną sobie spokojnie podczas pieczenia. W smaku są słodkawe,  a z podanej ilości ciasta wychodzi mi 10-12 średnich bułek.
( Gdy bawię się z ważeniem po 100 g ciasta na bułkę - idealne 10 sztuk)

Składniki :
480 dag szklanki mąki pszennej  + 20 dag mąki na podsypywanie
1 szklanka ciepłej wody
  1/3 szklanki oleju
  1/4 szklanki cukru
  1 całe jajko
1 opakowanie suchych drożdży= 8 g ( w tym przepisie używam tylko suchych drożdży )
1 łyżeczka soli

oraz 
1 jajko rozbełtane do posmarowania 
sezam do posypania

Do sporej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy drożdże, dodajemy olej i cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 -10 minut.

wersja dla "zmiksowanych ":)
Po tym czasie wrzucamy wszystko do miksera z hakiem, dodajemy jajko, sól i mąkę i zagniata nam się ciasto. Jeśli ciasto się klei - dodajemy sukcesywnie mąkę.

wersja dla robiących ręcznie: 
Po tym czasie, dodajemy do miski jajko, sól i mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się klei - dodajemy sukcesywnie mąkę.
Wstępnie wyrobione ciasto w misce przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, jeśli trzeba podsypujemy wciąż mąką ( jednak - uwaga, żeby nie przesadzić z mąką, bo ciasto zrobi się zbyt twarde) 

 
Wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kulkę lekko spłaszczamy. 

Odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na około 10 min. 

Wyrośnięte lekko bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu 

Pieczemy ok. 10-15 min w temperaturze 220°C




kotlety na hamburgera 

Składniki :

na 10 szt bułek ok 1 kg mięsa mielonego ( u mnie proporcje ok 1:1- karkówka i wołowina  )
przyprawy- jakie lubicie
ja polecam nie tylko sól i pieprz ale kminek mielony oraz podlaską przyprawę do mięsa wieprzowego firmy UWAGA - nie płacą mi za reklamę :( ale powiem jaka to firma :) SMAK NATURY  
  1 całe jajko
ok 3-5 łyżek kaszki mannej
odkąd obejrzałam Nigellę i jej kotlety, pulpety itp - stosuję tylko kaszkę !  idealnie "klei" kotlety :)

Każdy kotlet waży u mnie, jak bułka :) - 100 g  

Mięso przyprawiamy, mieszamy z w/w składnikami i formujemy na kotlety o  wadze ok 100g 

 ( ja posiadam specjalny "ring", który zrobiono mi na ten właśnie przepis :) co ułatwia znacznie pracę ) 

Smażymy kotlety z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu ( ja na oleju rzepakowym) i ...
... komponujemy HAMBURGERY w/g uznania :)


SMACZNEGO !!!!

ORAZ :)

POZDRAWIAM EKIPĘ Z ZABAWY 
w McKwacza* z ostatniego środowego wieczoru :)

* nazwa w pełni zastrzeżona :) :) :)

... się działo !!!!!




2 komentarze:

  1. Dzisiaj byla u nas pizza jutro hamburgery ( jarskie...bataty i te sprawy ) ...taram..rewelacja wszystko znika badzo szybko...to jest to...wielkie buziaki za ...wszystko..;-*

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak ...od tygodnia codziennie u nas w domu swieze buleczki...
    Rewelacja ,..szybko...i smacznie...
    Z serii wiem co jem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...