składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g cukru pudru
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
cukier
waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na 1godz. do lodówki.
składniki na nadzienie:*
0,6 kg jabłek
0,4 kg rabarbaru ( 4-5 długich lasek )
ok. 200 g cukru
1- 2 płaskie łyżki mąki
* ja najczęściej odwrotnie – daję 0,6 rabarbaru a 0,4 jabłek :) można też dać proporcje 0,5kg na 0,5 kg
Nadzienie :
Rabarbar i
jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną. Rabarbar
ma sporo wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko
zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać cukier. Ponownie gotować przez 5 minut,
mieszając. Dodać mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.
składniki na kruszonkę
25 g masła
3 duże łyżki cukru
50 g mąki
składniki na kruszonkę
25 g masła
3 duże łyżki cukru
50 g mąki
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.
wykorzystuję foremkę do ciasta o boku 23x34 cm
Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki. Nakłuć spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec 15
minut.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie rabarbarowe, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 30-35 minut. Czasem nawet dłużej…(pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana)
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie rabarbarowe, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 30-35 minut. Czasem nawet dłużej…(pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana)
no i właśnie na ten przepis czeka w lodówce mój rabarbar :)
OdpowiedzUsuńten "wsad jabłkowo- rabarbarowy" można przygotować wieczorkiem/ dzień wcześniej... potem robienie ciasta już szybko idzie...
UsuńSMACZNEGO !!!