niedziela, 25 maja 2014

krucha szarlotka z rabarbarem :)



składniki na ciasto:


250 g mąki
125 g cukru pudru
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej

Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na  1godz. do lodówki.

składniki na nadzienie:*

0,6 kg jabłek
0,4 kg rabarbaru ( 4-5 długich lasek )
ok. 200 g cukru
1- 2 płaskie łyżki mąki
* ja najczęściej odwrotnie – daję  0,6 rabarbaru a 0,4 jabłek :) można też dać proporcje 0,5kg na 0,5 kg

Nadzienie :
Rabarbar i jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną. Rabarbar ma sporo wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać cukier. Ponownie gotować przez 5 minut, mieszając. Dodać mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.

składniki na kruszonkę
25 g masła
3 duże łyżki cukru
50 g mąki


Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.


wykorzystuję foremkę do ciasta o boku 23x34 cm 
Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki. Nakłuć spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C.  Piec 15 minut. 
 Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie rabarbarowe, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 30-35 minut. Czasem nawet dłużej…(pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana)

S m a c z n e g o !!!


PS przepis pochodzi stąd 

2 komentarze:

  1. no i właśnie na ten przepis czeka w lodówce mój rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten "wsad jabłkowo- rabarbarowy" można przygotować wieczorkiem/ dzień wcześniej... potem robienie ciasta już szybko idzie...
      SMACZNEGO !!!

      Usuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...