Przypominam szybki przepis !!!
na pomidory LIMA
pomidory te wykorzystuję potem do spagetti lub zupy pomidorowej
Osobiście robię na ostro, ale możecie nie używać chili i papryki ostrej...
Bierzemy
pomidory, nacinamy skórkę, parzymy wrzątkiem w garnku,
następnie
chłodzimy lodowatą wodą
( taki szok spowoduje szybsze i łatwiejsze ich
obranie że skórki)
teraz
kroimy jak nam się podoba, wykrawając jedynie "głąby" :) ,
wkładamy do
blendera, czy melaksera - co tam posiadamy do miażdżenia :) i po prostu
miażdżymy...
takie rozdrobnione pomidory wkładamy do garnka,
podgotowujemy a następnie doprawiamy...
OTO MÓJ ZESTAW PRZYPRAW na 4 kg
-OLIWA- śmiało 4-5 łyżek
- CUKIER - 4-5 łyżek
- KMINEK MIELONY- 4-5 łyżeczek
- KURKUMA- 2 łyżeczki
- SÓL - 1-2 łyżeczki
- PIEPRZ - 1-2 łyżeczki
- CHILI w proszku - 1łyżeczka
- PAPRYKA SŁODKA- 3-4 łyżeczki
- PAPRYKA OSTRA - 2 łyżeczki
podgotowujemy jeszcze, aż będzie bardzo gorące
po spróbowaniu, jeśli nam już pasuje doprawienie
po spróbowaniu, jeśli nam już pasuje doprawienie
"pakujemy" do słoików
UWAGA:
jeśli chodzi o tzw. szybkie i bezpieczne zabezpieczanie przetworów na zimę
STOSUJĘ NASTĘPUJĄCĄ METODĘ PASTERYZOWANIA NA SUCHO:
umyte słoiki umieszczam w zimnym piekarniku i grzeję aż do ostatniego słoika w temp. ok.100-120 st C
zakrętki wyparzam w miseczce wrzątkiem i wycieram czystą ściereczką do sucha
"pakuję" zawsze po jednym słoiku po kolei, zakręcam, kładę do góry nogami,
"otulam" wszystkie słoiki kocem i tak trzymam 2 dni.
GOTOWE !!!
S M A C Z N E G O !!!!
izuś, a ile tych słoiczków ci wychodzi?
OdpowiedzUsuńostatnio pakowałam w większe, takie 3/4 l słoiki - i wyszło mi z 4 kg - 8 szt ale jak robiłam w ubr robiłam II partie- z 2 kg wyszło mi 7 słoików jak na zdjęciu, a 3 kg- zamknęłam w 10 słoikach jak na zdjęciu
UsuńBuźka !!!