niedziela, 26 października 2014

Sernik Papieża, naszego :)

Ponoć był to ulubiony sernik Naszego Papieża POLAKA :)
mam ten przepis od lat, już nie pamiętam skąd go wzięłam ...

Sernik wydaje się czasochłonny, ale tylko się wydaje :) zapewniam :)
za to smakuje i chrrrupie :) wyśmienicie :)
UWAGA : podaję II wersje, I -sza oryginalna, II -ga - "moja"
 

SKŁADNIKI : 

Kruche ciasto:

3 szkl. mąki
25 dag masła
½ szkl. cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

1 kg tłustego białego twarogu
25 dag masła o temp. pokojowej
1 szkl. cukru pudru
2 białka
8 żółtek
2 torebki budyniu waniliowego
oraz: 

I wersja :  skórka otarta z 1 pomarańczy, rodzynki , kandyzowana skórka pomarańczowa 

II wersja : płatki migdałowe i żurawina :) 

Ciasto kruche:
Posiekać wszystkie składniki nożem, następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki, odciąć 1/3 ciasta.
Resztą wylepić tortownicę ( ok 26 cm )
Upiec na jasno złoty kolor. 170º C – 35 minut. Ostudzić.

Masa sernikowa :

Wszystkie składniki masy oprócz 2 białek i bakalii utrzeć na puszystą masę.
Delikatnie wmieszać dwa ubite białka, następnie: otartą skórkę pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub jak wolicie : płatki migdałowe i żurawinę :) 
Masę wylać na podpieczony, przestudzony , kruchy spód w tortownicy. 
Na grubej tarce utrzeć resztę kruchego ciasta i posypać masę.
Piec w 170 º C. ( 60-65 minut)

Uwaga: 
osobiście piekę ciasta tylko na programie tzw. "góra -dół" i jestem zadowolona, ale jak chcecie możecie piec w termoobiegu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...