niedziela, 9 listopada 2014

domowe tortilla chips :)

super zdrowe bez chemii - tortilla chips, cóż trzeba więcej ? jedynie  guacuamole !!! 
 idealnie połączenie ...

przepis zaczerpnięty stąd , po kilku pieczeniach - zwiekszyłam ilość soli


składniki :
170 g mąki pszennej
170 g m
ąki kukurydzianej
50 g mas
ła
1
łyżka stołowa soli
200 ml wrz
ącej wody

Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, wymieszać. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łyżką, aż składniki się połączą.
Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.  
Rozwałkowywać cienko, pokroić w trójkąty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 10-12 minut (czas pieczenia zależy od  piekarnika).

S M A C Z N E G O !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...