Składniki
1/2
kalafiora
2 łyżki
masła
1 łyżka
oliwy
1 cebula - pokrojona w kostkę
1 ziemniak - pokrojony w kostkę
2 ząbki
czosnku- drobno pokrojone lub przepuszczone przez praskę
1 łyżka
kminku
1/2 łyżeczki
kurkumy
1,5-2 litry
zagotowanej, gorącej wody lub bulionu
3-4 łyżki
wiórków kokosowych, podprażonych wcześniej na suchej patelni
sól i pieprz
do smaku
do dekoracji i smaku na koniec: świeże liście kolendry
W garnku
roztopić masło, dodać oliwę, wrzucić cebulę,
zeszklić przez 3-4 minuty
dodać kminek,
po ok. 2-3 minutach ziemniaka, różyczki kalafiora, czosnek, kurkumę.
Wymieszać i gotować 5 minut. Następnie dodać wiórki
kokosowe, zalać wodą/bulionem.
Przykryć
garnek, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20
minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować zupę na krem. Podawać ze
świeżą kolendrą
S m a c z n e g o ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)