Przedstawiam zdrowe chipsy :) z jarmużu
przepis znalazłam tu :)
i lekko go zmodyfikowałam
Składniki:
jarmuż
chili w proszku
sól ( obowiązkowo !!)
suszone płatki papryczek jalapeno ( ja lubię )
oliwa - tyle by "otulić" chipsy przyprawami ( ok 1- 2 łyżki)
Liście
jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i
pociąć liście na mniejsze kawałki.
Wsypać jarmuż do dużej
miski i wymieszać z chili, solą i oliwą.
Tak "otulone":), przyprawami i olejem, liście ułożyć na
blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno ale
nie mogą na siebie nachodzić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 5 minut do czasu, aż będą chrupkie ale nie spalone.
Musicie je spróbować, bo czasem po 5 min pieczenia chipsy są jeszcze "gumowe" i należy je wtedy jeszcze chwilę dopiec. ( ok 2-3 min)
Smacznego :)!!!!
PS . Koniecznie wypróbujcie, zdziwicie się jaki fajny maja smak:)
O, widzisz. DO tej pory jarmuż jedynie miksowałam na gładkie smoothie, chętnie wypróbuję pomysłu z chipsami. O ile dopadnę gdzieś jarmuż... To bardzo zapomniane warzywo
OdpowiedzUsuńno właśnie, a tu przypiekamy i ...chrupiemy :) bardzo ciekawy smaczek :)
Usuń