ciastka te znane są także pod nazwą Ciasteczka Św. Hildegardy,
i mają właściwości zdrowotne
dla mnie to prawdziwy HIT smakowy !
koniecznie spróbujcie ich pieczenia, jeśli zależy Wam na zdrowych słodyczach ...
hmm, czy takowe w ogóle są :) ?!
SKŁADNIKI :
400 g mąki orkiszowej ( ja użyłam 200 g drobno mielonej i 200 g grubo mielonej)
spora szczypta soli
spora szczypta soli
250 g masła
150 g cukru - jaki używacie - ja biały :))
200 g migdałów ( pokrojonych dość grubo)
2 jajka
150 g cukru - jaki używacie - ja biały :))
200 g migdałów ( pokrojonych dość grubo)
2 jajka
przyprawy: UWAGA! śmiało aż tyle :
ok.20 g cynamonu = 4 płaskie łyżeczki
1 świeżo starta gałka muszkatołowa
1 świeżo starta gałka muszkatołowa
5 g goździków rozmiażdżonych nożem lub w moździerzu
Z podanych składników zagnieść
ciasto ręcznie lub w termomixie czy tez innym urządzeniu
Schłodzić przez 30 min do 1 godziny w lodówce.
Formować kuleczki i "rozklepywać "palcami, na blaszce lub ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrajać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Formować kuleczki i "rozklepywać "palcami, na blaszce lub ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrajać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
Piec ok 15 min w rozgrzanym piekarniku do temp. 180st C
Piec ok 15 min w rozgrzanym piekarniku do temp. 180st C
Wyszło mi ok 110 szt ciasteczek.
SMACZNEGO !!!
Ciekawe, chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuń