Idzie jesień, zatem... częściej należy sięgnąć po ciepłe śniadanie...
i OTO jest
JAGLANKA
przepis dla dwojga :)
po kolei wkładając do garnka,
gotujemy na bardzo małym ogniu:
kasza jaglana ( 1/2 kubka),
kasza jaglana ( 1/2 kubka),
UWAGA : należy ją przepłukać w
zimnej wodzie na sitku drobnym
lub sposobem, który ja stosuję : zalewamy wodą i wylewamy kilkukrotnie wodę z garnka, aż do momentu gdy nie będzie wody "z osadem" ( ja robię to 5-7 razy w zależności od producenta kaszy )
lub sposobem, który ja stosuję : zalewamy wodą i wylewamy kilkukrotnie wodę z garnka, aż do momentu gdy nie będzie wody "z osadem" ( ja robię to 5-7 razy w zależności od producenta kaszy )
jak większość CZYTELNIKÓW zapewne wie- jest to po to, by kasza nie była gorzka w smaku
po wypłukaniu, zalać kaszę zagotowaną, gorącą wodą w ilości ok 1 -1,5 szklanki, nie więcej !!
dalej dodajemy:
kurkuma - 1/2 łyżeczki
siemię lniane - 1 łyżka
dla osłody dokładamy:
daktyle pokrojone w kostkę- 6 szt
rodzynki i/ lub żurawina i/ lub owoce goji i /lub morele suszone - w ilości po garści siemię lniane - 1 łyżka
dla osłody dokładamy:
daktyle pokrojone w kostkę- 6 szt
słonecznik - ok 1 łyżka
pestki dyni - ok 1 łyżka
orzechy, migdały - w ilości po garści, pokrojone
na koniec- starte jabłka,
orzechy, migdały - w ilości po garści, pokrojone
na koniec- starte jabłka,
i już do miseczki z gotową jaglanką - dokładamy pokrojone w mniejsze kawałeczki pomarańcz / i lub brzoskwinia i / lub też inne ulubione owoce
PS
jeśli kasza nam gęstnieje podolewamy przegotowaną wodą tak, aby składniki się nie przypaliły
PYCHA :) !!!!!!!
a oto moje składniki do jaglanki
i gotowa do spożycia jaglanka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)