niedziela, 27 września 2015

JAGLANKA śniadaniowa :)

Idzie jesień, zatem... częściej należy sięgnąć po ciepłe śniadanie...
i OTO jest 
JAGLANKA 
przepis dla dwojga :) 

 po kolei wkładając do garnka, 
gotujemy na bardzo małym ogniu:
kasza jaglana (  1/2 kubka), 

UWAGA : należy ją przepłukać w zimnej wodzie na sitku drobnym
 lub sposobem, który ja stosuję : zalewamy wodą i wylewamy kilkukrotnie wodę z garnka, aż do momentu gdy nie będzie wody "z osadem" ( ja robię to 5-7 razy w zależności od producenta kaszy )
jak większość CZYTELNIKÓW zapewne wie-  jest to po to, by kasza nie była gorzka w smaku

po wypłukaniu, zalać kaszę zagotowaną, gorącą wodą w ilości ok 1 -1,5 szklanki, nie więcej !!
 
dalej dodajemy: 
kurkuma - 1/2 łyżeczki
siemię lniane - 1 łyżka
dla osłody dokładamy:
daktyle pokrojone w kostkę- 6 szt
rodzynki i/ lub żurawina i/ lub owoce goji  i /lub morele suszone  - w ilości po garści
słonecznik - ok 1 łyżka
pestki dyni - ok 1 łyżka
orzechy, migdały - w ilości po garści, pokrojone
 

na koniec- starte jabłka, 
i  już do miseczki z gotową jaglanką - dokładamy pokrojone w mniejsze kawałeczki pomarańcz / i lub brzoskwinia i / lub też inne ulubione owoce


PS
jeśli kasza nam gęstnieje podolewamy przegotowaną  wodą tak, aby składniki się nie przypaliły
 
PYCHA  :) !!!!!!! 
a oto moje składniki do jaglanki 

i gotowa do spożycia jaglanka 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...