niedziela, 11 października 2015

szarlotka ZAWSZE krucha i smaczna :)

Przepis na tę szarlotkę stosuję niezmiennie 
jest krucha, a pianka nigdy mnie nie zawodzi  :)



składniki na ciasto:
2 szklanki mąki ( 250 dag)
                1 kostka margaryny KASI                     
       5 żółtek ( białka odłożyć na pianę !!! )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
1 cukier waniliowy
oraz 
jabłka 8 szt ( ok 1 kg )  / ja lubię tak dużo /
Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta wyłożyć od razu bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Drugą część ciasta podzielić ponownie , na dwie części i włożyć do zamrażalki.
Na blaszce układamy warstwami: 
I warstwa:  ciasto nie schłodzone ( 1/2 części ) 
II warstwa : 1 kg startych jabłek ( posypać je cynamonem i ew. cukrem)  / ja już nie dosładzam /
III " warstwa" : zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część (z drugiej połowy schłodzonego już lekko ciasta )  
Zapiec w temp. 185-190 ºC ok. 20-25 minut.



Pod koniec dopiekania, utrzeć pianę z 5 białek i 1 szklanki cukru ( oczywiście, pianę ubijamy z zimnych białek zawsze ze szczyptą soli, a cukier dodajemy pod koniec ubijania- oto tajemnica udanej piany  !!! :) ) 
Kiedy ciasto się podpiecze, ubitą pianę ułożyć na podpieczonym cieście oraz zetrzeć na tarce drugą część ciasta lekko zamrożonego.
Dopiec ciasto jeszcze w niższej temp. 180ºC ok. 20-30 minut.

SMACZNEGO ! ! ! 





1 komentarz:

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...