niedziela, 20 grudnia 2015

świateczne pierniczki Ani :)


Oto przepis na pierniczki Ani, a właściwie przepis pochodzi od babci Ani...
Babcia Ani wyrabiała ciasto i chłodziła je ok 3 tygodnie, ale my z Anią jesteśmy niecierpliwe :)
 i robimy pierniczki od razu ... ciasto trochę się klei na początku, ale jak się podsypuje mąką jest idealne do wykrawania przeróżnych pierniczków !

SKŁADNIKI NA SPORO BLACH :)

1 kostka  Kasi
pół kostki  masła
1kg mąki
4 jaja
 1 szklanka cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika (np.kotani)
3 łyżki kakao , przesiane przez sitko
1 łyżeczka kawy mielonej (super smak !!!)
 250 -300 a nawet 350 ml miodu prawdziwego i lejącego
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 50 ml ciepłego mleka

zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a potem na stolnicy, podsypujemy cały czas mąką wałkując
 i wykrawając pierniczki .
 Pieczemy w temp. 180 st C , ok. 8-10 min.


LUKIER robię sama:
ważne jest zastosowanie proporcji jak poniżej :

25 ml białka jajka ( to jest 1 średnie jajko)
90 g dokładnie przesianego na drobnym sitku cukru pudru

Ucieramy RĘCZNIE :) białko z cukrem pudrem w kubku, ocierając widelcem po ściankach przez ok. 20 min :)
Cały cukier powinien się rozpuścić, a lukier będzie gotowy gdy będzie kremowobiały. 
UWAGA!
Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można rozrzedzić go kilkoma kroplami cytryny, 
 jeśli  zaś będzie zbyt rzadki - odrobiną mąki ziemniaczanej. 









1 komentarz:

  1. Wspaniale wyglądają i pewnie tak smakują. Pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...