Oto
przepis na pierniczki Ani, a właściwie przepis pochodzi od babci Ani...
Babcia
Ani wyrabiała ciasto i chłodziła je ok 3 tygodnie, ale my z Anią jesteśmy
niecierpliwe :)
i
robimy pierniczki od razu ... ciasto trochę się klei na początku, ale jak się
podsypuje mąką jest idealne do wykrawania przeróżnych pierniczków !
SKŁADNIKI NA SPORO BLACH :)
1 kostka Kasi
pół kostki masła
1kg mąki
4 jaja
1 szklanka cukru
1 opakowanie przyprawy do
piernika (np.kotani)
3 łyżki kakao , przesiane przez
sitko
1 łyżeczka kawy mielonej (super
smak !!!)
250 -300 a nawet 350 ml
miodu prawdziwego i lejącego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
rozpuszczonej w 50 ml ciepłego mleka
zagniatamy
ciasto, najpierw w misce, a potem na stolnicy, podsypujemy cały czas mąką
wałkując
i
wykrawając pierniczki .
Pieczemy
w temp. 180 st C ,
ok. 8-10 min.
LUKIER robię sama:
ważne jest zastosowanie proporcji jak
poniżej :
25 ml białka jajka ( to jest 1
średnie jajko)
90 g dokładnie przesianego
na drobnym sitku cukru pudru
Ucieramy RĘCZNIE :) białko z cukrem
pudrem w kubku, ocierając widelcem po ściankach przez ok. 20 min :)
Cały cukier powinien się rozpuścić, a
lukier będzie gotowy gdy będzie kremowobiały.
UWAGA!
Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można
rozrzedzić go kilkoma kroplami cytryny,
jeśli zaś będzie zbyt rzadki
- odrobiną mąki ziemniaczanej.
Wspaniale wyglądają i pewnie tak smakują. Pozdrawiam świątecznie. Ala
OdpowiedzUsuń