niedziela, 17 stycznia 2016

cantuccini :)

Jedni mówią BISCOTTI , dla innych to CANTUCCINI...
Jedno jest bezsprzeczne - pyszna uczta migdałowa !



SKŁADNIKI :
200g migdałów obranych ze skórki
3 białka i 3 żółtka ( oddzielnie ) 
250 g cukru pudru
starta skórka  z 1 cytryny

400g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
60g masła w temp pokojowej
1/2 buteleczki olejku migdałowego
1/2 buteleczki olejku waniliowego


Włączyć piekarnik na 180st, a w tym czasie kiedy się grzeje, obrać ze skórki 200g migdałów
( stary, sprawdzony sposób to zalanie migdałów wrzątkiem i trzymanie cały czas w tejże gorącej wodzie, wyjmujemy po kilka migdałków i „strzelamy ” migdałami ze skórki :) 
ta zabawa zajmie nam ok. 10 min.
Obrane ze skórki migdały układamy na gołej blaszce i podpiekamy = zarumieniamy :) 15 min. STUDZIMY. 
 kolejny etap:
3 białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Odstawić do osobnej miseczki :)
W kolejnej miseczce utrzeć na gładką masę 3 żółtka + 250 g cukru pudru.
Do miski z masą żółtkową + ubite białka + startą skórkę z 1 cytryny + oraz zarumienione CAŁE ! migdały. WYMIESZAĆ.

ZAMIENIĆ MIESZADŁA OD MIKSERA NA HAK i …

wyrabiać ciasto dodając 400g mąki przesianej przez sitko wraz z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia  + 60g masła + łyżeczkę olejku migdałowego + łyżeczkę olejku waniliowego.
Wyrobić ciasto i uformować 3-4 wałki ( jeśli będą się kleiły podsypujemy śmiało mąką ), lekko spłaszczyć  i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut.
Po 15 min – niedopieczone !!! i blade !!!! wałki pociąć ostrym nożem na plastry ok. 1,5-2 cm i ułożyć na tym samym papierze na gorącej jeszcze wciąż blasze. Dopiec ok. 15 min. następnie koniecznie odwrócić  i znów dopiec  kolejne 10-15 min i … GOTOWE !!! 
Fazy pieczenia "wałków", a potem krojenie i pieczenie pokrojonych cantuccini dwa razy wydaje się pracowita, ale tak naprawdę jest to tzw. "szybka robota"
powodzenia ! i koniecznie dajcie znać jak Wam smakuje !!! 
S M A C Z N E G O  !!! 



składniki do cantuccini 

 
uformowane wałeczki i krojenie ich po 15 min podpieczenia


i jeszcze raz wałki przed pieczneniem i po - upieczeniu 
oraz 
pocięte cantuccini przed pieczeniem i po dwukrotnym dopiekaniu po 15 nim z każdej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...