Przepis na pysznie chrupiące płatkami jaglanymi ciastka :)
składniki suche:
200
g płatków jaglanych
pół
szklanki mąki pszennej tortowej- przesiać przez sitko :)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
100
g masła
2
łyżki miodu
3-5
łyżek soku z pomarańczy
1
jajko
marmolada / dżem ulubiony
składniki suche: płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia wsypujemy do miski- mieszamy.
składniki mokre: masło z miodem i sokiem pomarańczowym podgrzewamy by zrobiło się płynne - studzimy.
Do suchej
mieszanki wbijamy 1 jajko, wlewamy przestudzone składniki mokre i zagniatamy.
Z masy
formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej
pergaminem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180st C - 20
minut na złoty kolor.
P.S. osobiście nigdy nie używam termoobiegu podczas pieczenia ciastek , piekę je zawsze w trybie piekarnika góra-dół - a wierzcie mi upiekłam sporo ciastek :)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)