Dziś przepis zaczerpnięty z ervegan.com na fajne kotleciki
1 mała (młoda) kapusta = ok. 3 szklanki posiekanej
blenderem/ nożem
½ szklanki suchej kaszy jaglanej - ugotować
1 szklanka ugotowanej już ciecierzycy
1 szklanka ugotowanej już ciecierzycy
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
½ – 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
½ dużego pęczka kopru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego, bądź jabłkowego ( można pominąć )
¼ szklanki łagodnego oleju
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka papryki wędzonej ( można ostrej )
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól, pieprz
Kapustę pokroić na mniejsze części i posiekać w blenderze lub poszatkować nożem. Powyrabiać dłońmi i odstawić aż w końcu porządnie odcisnąć w dłoniach bądź na sicie.
W blenderze/termomixie zmiksować: ciecierzycę, olej, ocet, sos sojowy – na gładka masę. Przełożyć do dużej miski razem z ugotowaną kaszą.
Do miski z ciecierzycą i kaszą + kapustę, porządnie wymieszać + przyprawy, loej, czosnek + siemię lniane + ½ szklanki płatków owsianych , znów wymieszać.
Odstawić na kilka minut, aby płatki i siemię wchłonęły wodę. Gdyby masa była zbyt wilgotna i rzadka – dodać więcej mąki z płatków owsianych.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 220 st C przez około 30 minut, następnie obrócić delikatnie na drugą stronę i piec jeszcze przez około 15 – 20 minut.
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)