niedziela, 7 sierpnia 2016

Kotleciki z ( młodej ) kapusty kaszy jaglanej i ciecierzycy :)

Dziś przepis zaczerpnięty  z ervegan.com  na fajne kotleciki 
1 mała (młoda) kapusta = ok. 3 szklanki posiekanej blenderem/ nożem 
½ szklanki suchej kaszy jaglanej - ugotować
1 szklanka ugotowanej już ciecierzycy
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
½ – 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
½ dużego pęczka kopru 
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego, bądź jabłkowego ( można pominąć )  
¼ szklanki łagodnego oleju
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka papryki wędzonej ( można ostrej )  
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól, pieprz

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i przepłukać, następnie ugotuj (uwaga by nie rozgotować na paćkę).

Kapustę pokroić na mniejsze części i posiekać w blenderze lub poszatkować nożem. Powyrabiać  dłońmi i odstawić aż  w końcu porządnie odcisnąć w dłoniach bądź na sicie. 

W blenderze/termomixie zmiksować: ciecierzycę, olej, ocet, sos sojowy – na gładka masę. Przełożyć do dużej miski razem z ugotowaną kaszą.

Do miski z ciecierzycą i kaszą + kapustę, porządnie wymieszać + przyprawy, loej, czosnek + siemię lniane + ½ szklanki płatków owsianych , znów wymieszać.  

Odstawić na kilka minut, aby płatki i siemię wchłonęły wodę. Gdyby masa była zbyt wilgotna i rzadka – dodać więcej mąki z płatków owsianych. 

Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym na 220 st C przez około 30 minut, następnie obrócić delikatnie na drugą stronę i piec jeszcze  przez około 15 – 20 minut.


S M A C Z N E G O !!! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...